Υπονομεύεται η διαγραφή του χρέους, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπονομεύεται η διαγραφή του χρέους, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  «Πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια» ήταν η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, που δείχνει τη διαφωνία του με τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας. Για τον κ. Τσίπρα η έκδοση ελληνικών ομολόγων αυτή τη στιγμή αποδυναμώνει το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο. «Πώς θα ζητήσουμε διαγραφή τώρα; Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους λαούς και άρα είναι πολιτικό έγκλημα», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η έξοδος στις αγορές ενταφιάζει τη συζήτηση, αλλά και την προοπτική για αναδιάρθρωση του χρέους ή και διαγραφή μέρους του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς με θέμα «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα προβλήματα λιτότητας και χρέους στην Ευρώπη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έξοδος στις αγορές αποσκοπεί σε προεκλογικές σκοπιμότητες «αλλά και στο να αποδείξουν στους λαούς ότι η πολιτική πέτυχε», ενώ τόνισε «ότι δεν πήραν από το χέρι τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο για να τους δώσουν ένα δωράκι, ο λαός θα τα πληρώσει τα 600 εκατ. επιβαρύνοντας το χρέος και πριμοδοτώντας τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν την έκδοση η Ελλάδα καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014 (περίπου το 10%), σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 και κατάφεραν με την πρώτη κιόλας έκδοση ομολόγων τους να καλύψουν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών όλης της χρονιάς.

Οπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, εάν είχε γίνει η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους πριν από την έξοδο στις αγορές, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και έτσι θα είχε μειωθεί και το κόστος δανεισμού από τις αγορές.

«Τώρα, αντίθετα, η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους της».

Η επίσκεψη Μέρκελ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη της κ. Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εάν είχε την ευκαιρία να τη δει, θα της έλεγε ότι σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευθεί πραγματικά και θα έθετε το θέμα του κατοχικού δανείου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή