Πολλά εύσημα αλλά και συστάσεις

Πολλά εύσημα αλλά και συστάσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολύ θετικά σχόλια απέσπασε από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον η χθεσινή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά την τετραετή απουσία της. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ μέχρι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η αντίδραση ήταν περίπου η ίδια, ενώ το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ήταν ένα: πολύ θετικό βήμα η έκδοση ελληνικών ομολόγων, αλλά εξίσου σημαντική και η επιμονή στους δημοσιονομικούς στόχους.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των δηλώσεων του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Σιμ Κάλας (αντικαθιστά τον Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας) εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιστροφή στις αγορές, καθώς «αντανακλά ότι έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη». Συγχρόνως όμως η Επιτροπή τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο για να υπάρξει επιμονή από την ελληνική κυβέρνηση στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Η Ελλάδα προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι απομένουν ακόμη «πολλά να γίνουν» για να σταθεί ξανά στα πόδια της η χώρα, η οποία τελεί υπό διεθνή χρηματοπιστωτική βοήθεια από το 2010.

Ο βετεράνος Ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε, από την Αθήνα όπου βρισκόταν χθες, ότι τα νέα της επιστροφής στις αγορές «είναι εξαιρετικά καλά», ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος, όμως δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας, αλλά αντοχής».

Πολύ ενδιαφέρον έχει και η ιδιαίτερα θετική για τα γερμανικά δεδομένα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ίσως επειδή συμπίπτει και με τη σημερινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα. «Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα αξίζουν μεγάλη αναγνώριση. Οι πρώτοι καρποί είναι τώρα εμφανείς. Αυτό επιβεβαιώνει την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ακολουθήθηκε. Συγχρόνως, το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο αποτελεί έκφραση ανακτηθείσας εμπιστοσύνης», σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο. Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Καμπετέρ ήταν πιο συγκρατημένος για τη μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επισήμανε ότι «η κοινή συνταγή της Ευρώπης για την κρίση αποδίδει αποτελέσματα» και ότι «χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ελληνική αποφασιστικότητα, η Ελλάδα σήμερα εξακολουθεί να είναι πλήρως ενσωματωμένη στην οικογένεια της Ευρώπης και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες άρχισαν να αποδίδουν καρπούς».

Ιδιαίτερα εύσημα έλαβε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και η κυβέρνηση, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ. «Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά, της κυβέρνησης, τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα και ανέκτησε τη χαμένη της εμπιστοσύνη». Τόνισε επίσης ότι «αυτή είναι μια επιτυχία του ελληνικού λαού που υπέφερε από την κρίση και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε πώς επηρεάζει η έκδοση τις συνολικές συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και σε ποιο βαθμό είναι βιώσιμος» (ο δανεισμός από τις αγορές). Ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Michael Leister, δήλωσε ότι η έκδοση δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά εξόδου από την οικονομική ύφεση και επισήμανε ότι δεν ήταν μια ιδιαίτερα φθηνή έκδοση, «αλλά η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και δείχνει ότι η κρίση χρέους έχει υποχωρήσει σημαντικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή