Συγκέντρωση στον «κοινό σκοπό» της 25ης Μαΐου

Συγκέντρωση στον «κοινό σκοπό» της 25ης Μαΐου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας των ομολόγων πενταετούς διάρκειας του ελληνικού Δημοσίου βρήκε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μετά μια περίοδο σκληρών αντιπαραθέσεων και σοβαρής, εκ βάθρων, ενδοκομματικής κριτικής, έδειξε να αισθάνεται ανακουφισμένος. Ετσι τουλάχιστον αντιλαμβάνονταν την ατμόσφαιρα στο γραφείο του, συνομιλητές και συνεργάτες του. Παρά το εορταστικό κλίμα, ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι στις 42 ημέρες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές κρίνονται πολλά, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει, επίσης, ότι το αποτέλεσμά τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Βασικό ζητούμενο για τον κ. Βενιζέλο είναι η εμπέδωση κλίματος ενδοκομματικής ανακωχής τουλάχιστον έως τις 25 Μαΐου. Διά της ανακοίνωσης της εκλογικής επιτροπής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα συμβούλιο διαχείρισης του κόμματος για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και –κυρίως– να καλλιεργήσει μια αίσθηση ενότητας. Στην επιτροπή βρέθηκαν οι λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι, όπως οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Κ. Σκανδαλίδης, η κ. Φώφη Γεννηματά, στελέχη από την παπανδρεϊκή πτέρυγα (Φίλ. Σαχινίδης, Μιχ. Καρχιμάκης, Θ. Μωραΐτης), αμιγώς βενιζελικοί (Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Ρήγας, Ν. Σαλαγιάννης) αλλά και στελέχη με βαθιά γνώση των ισορροπιών που απαιτούνται για να κινηθεί κάποιος στη Χαρ. Τρικούπη αυτή την περίοδο (Χρ. Πρωτόπαπας και Τόνια Αντωνίου).

Από τις ενδοκομματικές ανησυχίες, η μεγαλύτερη αφορά τον κ. Γ. Παπανδρέου και τις πρωτοβουλίες που κατά καιρούς αναλαμβάνει. Ο κ. Βενιζέλος δεν θεωρεί πιθανή μια διαφοροποίηση του κ. Παπανδρέου σε βαθμό ο οποίος θα απειλεί την κυβερνητική σταθερότητα, ωστόσο δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού, που το τελευταίο χρονικό διάστημα διαρκώς αυξάνονται. Η τελευταία μάλιστα ήλθε την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των ομολόγων και είχε επίκεντρο την υπεράσπιση των πεπραγμένων του κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, όπως, άλλωστε και όλες οι παρεμβάσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν αποκλίνουσες πορείες ακόμη και μεταξύ στελεχών που διεκδικούν ψήφο στις ευρωεκλογές και προκειμένου να διατηρήσει το προεκλογικό κλίμα ενότητας, ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από τους υποψηφίους να μην επικρίνουν αλλήλους, αλλά να επικεντρωθούν στον κοινό σκοπό. Μάλιστα, επειδή οι περισσότεροι διαφωνούν και ως προς το ποιος είναι ο κοινός σκοπός, ο κ. Βενιζέλος έχει τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτός δεν είναι άλλος από τη διατήρηση του χώρου σε ανεκτά ποσοστά, ως προϋπόθεση και προσωπικής πολιτικής επιβίωσης καθενός από τα στελέχη.

Σε επίπεδο στρατηγικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει προσωπικά στη σύνδεση της πολιτικής διαδρομής του με τις εξελίξεις που αναμένει ότι θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία. Τούτο, άλλωστε, φάνηκε και από τον επικοινωνιακό μαραθώνιο στον οποίο αποδύθηκε από την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να τονίσει ότι η δρομολόγηση θετικών εξελίξεων, όπως η έξοδος στις αγορές και η αναμενόμενη συμφωνία επί ευνοϊκότερων όρων αποπληρωμής του χρέους, συνιστά επιτυχία του ιδίου αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Σε επίπεδο κομματικής στρατηγικής, στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι εκτός από την αυτονόητη ανάδειξη του προοδευτικού πόλου, τον οποίο θα επιχειρήσει να εκπροσωπήσει η «Ελιά», πρέπει να βρεθεί τρόπος διαφοροποίησης και από τους υπόλοιπους διεκδικητές του ίδιου χώρου. Ως προς τη ΔΗΜΑΡ, εκτιμούν ότι η δυναμική της είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη, ενώ υπολογίζουν πως από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον απειλή για περαιτέρω απώλειες. Ως κρίσιμο παράγοντα για τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θεωρούν το ποσοστό που τελικά θα σημειώσει το «Ποτάμι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή