Απολογισμός στο Μαξίμου ενόψει εκλογών

Απολογισμός στο Μαξίμου ενόψει εκλογών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ταμείο» μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, την έλευση Μέρκελ, την έξοδο στις αγορές αλλά και την ανακοίνωση της ευρωλίστας κάνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, πριν από την τελική προεκλογική ευθεία για τις κάλπες του Μαΐου που ουσιαστικά ξεκινά αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν με… χαμόγελο ικανοποίησης τον νέο κύκλο εσωστρέφειας στον οποίο βυθίστηκε, όσο και να το διαψεύδει, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τη στάση έναντι στο ευρώ, αλλά και τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της 25ης Μαΐου, εκτιμώντας (σ.σ. ή ελπίζοντας) πως η διγλωσσία θα συνεχίσει να κατατρύχει την Κουμουνδούρου καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα «απαντήσει» σε αυτή την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβάλλοντας προφίλ εγγυητή των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων του ελληνικού λαού, αλλά και αξιόπιστου διαπραγματευτή για τα ζητήματα του χρέους και του χρηματοδοτικού κενού που έπονται των εκλογών. Παράλληλα, η κυβέρνηση -πλέον χωρίς τις εντάσεις των προηγούμενων ημερών μετά τον… αποκλεισμό του ΠΑΣΟΚ από τις ανακοινώσεις των μέτρων για τους αστέγους- θα επιδιώξει να επικυριαρχήσει στην πολιτική και επικοινωνιακή ατζέντα, με σειρά δράσεων και θετικών ειδήσεων που θα έχουν ως στόχο την εμπέδωση της αίσθησης «αλλαγής σελίδας» και της δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος ενόψει των εκλογών.

Πλεόνασμα και χρέος

Την Τετάρτη του Πάσχα, 23 Απριλίου, αναμένεται η ανακοίνωση της eurostat με την οποία θα επιβεβαιώνεται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία από τις δύο προϋποθέσεις που είχε θέση το Eurogroup για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ίδια ανακοίνωση ανάβει και το πράσινο φως για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» στους πολίτες, βάσει των προβλέψεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Επόμενο βήμα θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 5 Μαΐου, όπου η Αθήνα αναμένει αναγνώριση των επιτευγμάτων της, αλλά δεν προσδοκά και σε δέσμευση των εταίρων για το χρέος. Αλλωστε, όλες οι πλευρές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές ενόψει εκλογών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται σειρά θετικών δηλώσεων για τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας από κορυφαίους υπουργούς της Ευρωζώνης.

Το ίδιο διάστημα θα πιστώνονται στους δικαιούχους τα ποσά του «κοινωνικού μερίσματος», ενώ θα παρουσιάζεται το νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Για πρώτη φορά θα παρουσιάζονται με συγκροτημένο τρόπο οι τομείς (τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή κ.ά.) πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και αντιμετώπισης της ανεργίας, σε στέρεες βάσεις.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο Δικαιοσύνης κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, θα βρεθεί εκτός Αθηνών για τις ημέρες του Πάσχα. Το πρόγραμμά του, όπως κάθε χρόνο, περιλαμβάνει το Ναύπλιο και την Πύλο. Από την προσεχή Τρίτη, άλλωστε, άπαντες επιστρέφουν σε φουλ κυβερνητικούς και προεκλογικούς ρυθμούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή