Δοκιμάζει τους δύο εταίρους η αναθεώρηση

Δοκιμάζει τους δύο εταίρους η αναθεώρηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση, με αφορμή την προαναγγελία παρουσίασης των προτάσεων της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση, την προσεχή Τετάρτη από τον κ. Αντ. Σαμαρά, προκλήθηκε χθες μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε εντόνως στην επικείμενη πρωτοβουλία Σαμαρά σχετικά με τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας και με το εάν θα έπρεπε τα δύο κόμματα να κινηθούν συντονισμένα, ενώ ακολούθησε μια εξίσου έντονη αντίδραση της Ν.Δ. Υστερα από μπαράζ διαβουλεύσεων μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Μαξίμου, το μεν ΠΑΣΟΚ αποκλιμάκωσε τους τόνους ενώ και η Ν.Δ., έπειτα από σειρά αναβολών, οριστικοποίησε ότι η δέσμη των προτάσεών της θα παρουσιαστεί στις 7 Μαΐου, ώρα 18.00, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο συνταγματολόγος Ευ. Βενιζέλος αντέδρασε έντονα στις πληροφορίες περί συμφωνίας του με τον κ. Αντ. Σαμαρά, με το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει πως «ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δύο κομμάτων, που έχουν πριν από τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων». «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Ν.Δ., την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός», απάντησε, σε αντιστοίχως έντονους τόνους, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αννα Ασημακοπούλου.

Ωστόσο, πίσω από τα πύρα που αντήλλαξαν χθες τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν κρύβεται κάτι άλλο, παρά ο φόβος της κάλπης. Το μεν ΠΑΣΟΚ, ιδίως μετά τις αιχμές του κ. Γ. Παπανδρέου περί του κινδύνου να καταστεί «παρακολούθημα της δεξιάς ή της αριστερής συντήρησης», επιδιώκει να διαφοροποιηθεί και, προφανώς, ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί να εμφανιστεί σε δεύτερο ρόλο, ειδικά στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης. Από την άλλη, η Ν.Δ. εντάσσει την αναγκαία συνταγματική αλλαγή σε μια ατζέντα παρεμβάσεων που έχουν και προεκλογικό χαρακτήρα.

Και αγροτικός διχασμός

Σε αυτό το κλίμα, ένας άλλου τύπου διχασμός που τέμνει οριζοντίως τα δύο κόμματα σοβεί στη Βουλή, με επίκεντρο τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς, ήδη από τα τέλη του 2012, ανακοίνωσε το πάγωμα της χρηματοδότησής τους και τη διανομή αυτών των πόρων σε πολύτεκνες αγροτικές οικογένειες και ενώ υπήρξε έλεγχος από κρατικούς φορείς και τον οικονομικό εισαγγελέα στην οικονομική διαχείριση των τριών οργανώσεων, στελέχη από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επεδίωξαν, αυτές τις ημέρες, να εισαγάγουν τροπολογία που θα επανέφερε την κρατική ενίσχυση. Σε αυτό αντέδρασαν έντονα 25 βουλευτές της Ν.Δ., με πρωτεργάτη τον πρώην αναπλ. υπουργό Μάξ. Χαρακόπουλο, ζητώντας με ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό (!) και τον κ. Αθ. Τσαυτάρη να πληροφορηθούν το περιεχόμενο των πορισμάτων, αλλά και ποια βήματα θα ακολουθήσει εφεξής η διοίκηση έναντι των παρατυπιών που αποκαλύπτονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή