Πώς «διαβάζουν» στο Μαξίμου τις τριπλές κάλπες

Πώς «διαβάζουν» στο Μαξίμου τις τριπλές κάλπες

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα πολιτικό σκηνικό έντονης ρευστότητας που μοιάζει, όχι τόσο λόγω της δυναμικής των κομμάτων αλλά εξαιτίας της απρόβλεπτης στάσης σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων, με τον Μάιο του 2012, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της κάλπης για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι κάλπες αυτής της Κυριακής αποτελούν μόνον τον πρώτο γύρο μιας πρωτόγνωρης εκλογικής αναμέτρησης σε δύο στάδια, το συνολικό αποτέλεσμα της οποίας -την επόμενη Κυριακή- δεν αποκλείεται να αποδειχθεί καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το αποτέλεσμα της 18ης Μαΐου αντιμετωπίζεται ως πρόκριμα και για την αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, αν και αποτελεί ειλημμένη απόφαση να αποφευχθούν οι πανηγυρικοί τόνοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κλίμα εφησυχασμού ή ακόμη και να εξοργίσουν μερίδα ψηφοφόρων ενόψει του δεύτερου γύρου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πάψει να δηλώνει την πίστη του στη δυνατότητα του κόμματος να κερδίσει τη τριπλή εκλογική μάχη, ειδικά εάν κινητοποιηθούν και οι «χαλαροί ψηφοφόροι», ενώ σε αυτοδιοικητικό επίπεδο εκτιμάται ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να εξηγήσει τις επιδόσεις των υποψηφίων του.

Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι θα πρωτεύσει ή θα έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο σε τουλάχιστον οκτώ περιφέρειες Ηπειρο, Θεσσαλία, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ιόνιο, Στερεά Ελλάδα, πολύ πιθανά σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, ενώ «παλεύει» με κάποιες αξιώσεις τη Δυτική Ελλάδα (σ.σ.: εξ ου και η επίσκεψη του κ. Σαμαρά την Παρασκευή στην Πάτρα) αλλά και για την… έκπληξη στην Κρήτη. Αν στην παραπάνω εικόνα προστεθεί ότι θα υπάρχουν περιφέρειες που δεν θα βρίσκονται υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, ότι η Κουμουνδούρου δεν θα διεκδικεί περισσότερες των τριών, στην καλύτερη περίπτωση, περιφερειών, στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι η πρώτη Κυριακή θα εκπέμψει εικόνα «αντοχής» της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αμελούν να επισημάνουν ότι «η κρίσιμη μάχη είναι αυτή των ευρωεκλογών».

Το Μαξίμου θα επιμείνει, σε κάθε περίπτωση, ότι «κέρδισε η αυτοδιοίκηση» ωστόσο ελπίζει ότι το μήνυμα της κάλπης θα απορρίπτει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν οι εκλογικές αναμετρήσεις χαρακτήρα δημοψηφίσματος εις βάρος της κυβέρνησης.

Περισσότερο σύνθετη είναι η εικόνα για τις τρεις μεγάλες πόλεις, καθώς ειδικά για την Αθήνα άπαντες προεξοφλούσαν ότι πρόκειται για ντέρμπι ως προς το ζευγάρι που θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Η Ν.Δ. προσδοκά ότι ένας εκ των δύο θα είναι ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πολιτικό μήνυμα από την Αττική θα είναι αρνητικό για το κυβερνών κόμμα. Αντιθέτως, ως πρώτος -πιθανά- θα μπει στον δεύτερο γύρο ο κ. Β. Μιχαλολιάκος στον Πειραιά, ενώ ο κ. Στ. Καλαφάτης θα εξαντλήσει όποιες πιθανότητες έχει έναντι του κ. Γ. Μπουτάρη την προσεχή Κυριακή.

Το μήνυμα Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός, που στην τελική ευθεία για την πρώτη εκλογική Κυριακή ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και επέδειξε εμπράκτως τη στήριξή του στους υποψηφίους του κόμματος (Κουμουτσάκος Αττική, Ιωαννίδης Μακεδονία, Κατσανιώτης Δυτ. Ελλάδα κ.ά.), έχει σαφή εικόνα και για όσα τεκταίνονται στο παρασκήνιο.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως ο… φέρων τις αμαρτίες όλων αλλά, αντιθέτως, αυτές θα αποδοθούν όπου δει. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν σαφή εικόνα όχι μόνον για την… ηχηρή απουσία πολλών στελεχών από τον εκλογικό στίβο και για την εμφανή ή παρασκηνιακή υποστήριξή τους σε υποψηφίους που απειλούν τους «επίσημους» γαλάζιους αλλά και για σειρά πρωτοβουλιών που ελήφθησαν εσχάτως από κυβερνητικά στελέχη προκαλώντας… έμφραγμα στην κυβέρνηση, όπως οι περιπτώσεις του αιγιαλού αλλά και του νέου συστήματος αυτόματων φορολογικών ελέγχων.

Η φράση του κ. Σαμαρά προς τους βουλευτές να δώσουν εντίμως τον εκλογικό αγώνα και να στηρίξουν τις επιλογές της παράταξης δεν συνιστούσε μόνον έκκληση αλλά μάλλον προειδοποίηση.

Η στήριξη και το παρασκήνιο

«Υποστηρίξτε όλες τις επιλογές της παράταξής μας και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές και στις δημοτικές… όσο πιο δυνατή βγει η παράταξη τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει η χώρα μπροστά».

Η φράση αυτή του κ. Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη, στην κορύφωση, ουσιαστικά, του πρώτου γύρου της προεκλογικής μάχης, δεν φτάνει προκειμένου να θεραπεύσει τις πληγές που άνοιξε η προεκλογική εκστρατεία στο κυβερνών κόμμα.

Τις καθυστερήσεις στις επιλογές υποψηφίων και τις αστοχίες στη διαχείριση ανταρτών διαδέχθηκε ένα κύμα… απροθυμίας πολλών γαλάζιων στελεχών να βάλουν πλάτη για την επιτυχία των αυτοδιοικητικών συνδυασμών. Ακόμη χειρότερα, εμφανώς πολλοί στήριξαν άλλους υποψηφίους.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν παραγνωρίζουν τον σημαντικό αριθμό βουλευτών της Ν.Δ., και μάλιστα συγκεκριμένης επιρροής, που βρέθηκε στην ανακοίνωση του κατά τα άλλα «κεντροαριστερού» συνδυασμού του κ. Γ. Μώραλη στον Πειραιά, ούτε φυσικά την πλήρη στήριξη που παρείχε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Αντιστοίχως, προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η παρουσία στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή σε προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου με τον συνδυασμό του κ. Νικ. Κακλαμάνη, παρά την εικόνα ουδετερότητας που εκπέμπεται από τον πρώην πρωθυπουργό.

Αντιστοίχως, η γαλάζια προεκλογική (!) ατζέντα «γέμισε» με συζητήσεις σχετικά με το σενάριο μετεξέλιξης της Ν.Δ. καθώς στελέχη που αυτοτοποθετούνται στον «καραμανλικό» κύκλο αλλά και οι Ντόρα Μπακογιάννη και Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκαν δημοσίως να απορρίπτουν το σενάριο μετονομασίας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή