Μαξίμου: Δεν συνιστά εικόνα ανατροπής το αποτέλεσμα

Μαξίμου: Δεν συνιστά εικόνα ανατροπής το αποτέλεσμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στο πολιτικό δίλημμα Τσίπρα για πτώση της κυβέρνησης». Με αυτό το σχόλιο αντιμετώπιζαν, ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά την ανακοίνωση των exit polls, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε από νωρίς στο Μαξίμου, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, όπου και πληροφορήθηκε τις εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δυναμική των κομμάτων.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον μιας πολύ δύσκολης πορείας, μετά μία διετία δύσκολων αποφάσεων και αντιδημοφιλών μέτρων, κι όμως η συνολική εικόνα του αποτελέσματος δεν συνιστά εικόνα ανατροπής» ήταν οι πρώτες αναλύσεις για την υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη θέση με διαφορά περί τις 3 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αθροίζοντας, δε, τα ποσοστά της Ν.Δ. και της «Ελιάς» κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης δεν επαληθεύτηκε. «Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε δυναμική καθώς παρά το σκληρό δίλημμα που έθεσε, τελικά, δεν άθροισε τίποτε σε σχέση με τα ποσοστά που είχε το 2012». Προσέθεταν ότι παρά την εξαέρωση της ΔΗΜΑΡ και τη συντριπτική μείωση των Ανεξ. Ελλήνων, η Κουμουνδούρου δεν αύξησε τα ποσοστά της, αν και επένδυσε τυφλά στο «αντιμνημονιακό μέτωπο».

Στη Συγγρού επικαλούνταν και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η τακτική που εκπονήθηκε από τη Συγγρού απέδωσε. «Εικόνα ανατροπής μόνο σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δήμους ή περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει» σημείωναν, και εξηγούσαν ότι η Κουμουνδούρου θα κέρδιζε μία (Ιόνιο) ή στην καλύτερη περίπτωση δύο περιφέρειες, εφόσον βέβαια η κ. Ρένα Δούρου επικρατούσε, εντέλει, στην Αττική του κ. Γ. Σγουρού. Αντιθέτως, η Ν.Δ. ανέμενε νίκη, μετά την Ηπειρο, και σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, ενώ «καταμετρούσαν» και την Κεντρική Μακεδονία όπου κυριάρχησε ο γαλάζιος αντάρτης έναντι του εκλεκτού του Μαξίμου, Γ. Ιωαννίδη.

Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., ωστόσο, δεν έκρυβαν την οργή τους για τη στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις περιπτώσεις που βρέθηκε αντιμέτωπος υποψήφιός τους με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο ήταν η Περιφέρεια Ιονίου, όπου παρά τη στήριξη που έδωσε η Ν.Δ. σε Σγουρό και Καμίνη, οι πράσινες ψήφοι των Αντζελας Γκερέκου και Γ. Καλούδη πήγαν προς τον κ. Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχη ροή υπήρξε και στη Δυτ. Μακεδονία υπέρ του Θοδ. Καρυπίδη.

Παρά το γεγονός ότι η ήττα στις ευρωεκλογές είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενδεχομένως δε απαιτεί και ταχείες κινήσεις προκειμένου να μην εμπεδωθεί η διαφορά, στο επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά ήταν εμφανής χθες η ανακούφιση από το αποτέλεσμα. Ειδικά, δε, αν συνυπολογιστεί ότι επρόκειτο για ένα αποτέλεσμα που, επί της ουσίας, ήρθε κυρίως μέσω της δραστηριότητας του κ. Σαμαρά και του στενού κομματικού μηχανισμού. Το σχόλιο αυτό συνιστά αιχμή για τη στάση στελεχών της «καραμανλικής» και όχι μόνον πτέρυγας, κάποια εκ των οποίων εμφανίστηκαν όχι μόνον να μην ενισχύουν αλλά να υπονομεύουν, όπως έλεγαν, την εκλογική προσπάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή