Μητσοτάκης: «Λύση συμβατή με τις υποχρεώσεις της χώρας»

Μητσοτάκης: «Λύση συμβατή με τις υποχρεώσεις της χώρας»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νίκη στα σημεία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έληξε ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σχετικά με την τύχη των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Από τη δίωρη, έκτακτη, σύσκεψη στο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, προέκυψε ότι η προκήρυξη που θα δημοσιευθεί θα προβλέπει, εν τέλει, την πρόσληψη 600 εκ των διοικητικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για την ύστατη παραχώρηση (αντί του αρχικού αριθμού των 500 προσλήψεων) στην οποία είχε προβεί ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης μετά τις δημόσιες δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Ο υπουργός Παιδείας διεκδικούσε, όπως και ο προκάτοχός του Κ. Αρβανιτόπουλος, να επαναπροσληφθούν πλέον των 880 διοικητικών, επί της ουσίας δηλαδή να μην απολυθεί ούτε ένας εξ αυτών που ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, πριν από περίπου 8 μήνες.

Την προσήλωσή τους στη συμφωνία της κυβέρνησης, που επιτεύχθηκε με την τρόικα, σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ως υπουργείο που έχει επιτελικό ρόλο και εφαρμόζει όσα αποφασίζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, εκφράζουν συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπενθυμίζοντας ότι λόγω συνέπειας στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, αποφεύχθηκε η απαίτηση που έθεσαν στην τελευταία διαπραγμάτευση για ακόμη 16.000 διαθεσιμότητες και 8.000 απολύσεις το 2015.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα ήμουν ο ευτυχέστερος των υπουργών αν το πετυχαίναμε, ο πρώτος που θα ήταν ανακουφισμένος θα ήμουν εγώ, αναλαμβάνω σκληρό πολιτικό κόστος, αλλά δεν θεωρώ πολύ πιθανή την (επιτυχή) επαναδιαπραγμάτευση των απολύσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε δε, ότι «κάθε φορά που είχαμε ακολουθήσει στρατηγική να πετάμε το μπαλάκι στο μέλλον, βρισκόμασταν προ τετελεσμένων και υποχρεωνόμασταν σε σκληρές οριζόντιες αποφάσεις», υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν 7.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Οι πηγές από τις οποίες θα προέλθουν οι υπόλοιπες απολύσεις είναι:

– Από τον επανέλεγχο των συμβάσεων, υπολογίζονται σε περίπου 40.000, που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου (κυρίως «νόμος Παυλόπουλου»).

– Από τον έλεγχο για πιθανά πλαστά έγγραφα και πιστοποιητικά κατά την πρόσληψη προσωπικού.

– Από την επιτάχυνση της απονομής πειθαρχικής Δικαιοσύνης.

– Από τον περιορισμό του προσωπικού στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ύστερα από αξιολόγηση.

– Από τους 5.000 υπαλλήλους που έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι περί τις 8.000 απολύσεις, έως στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από:

– Τις 2.650 απολύσεις στην ΕΡΤ.

– Τους 1.500 σχολικούς φύλακες.

– Τους 2.500 γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ, που δεν αποδέχθηκαν την αποκλειστική απασχόληση

– Τις απολύσεις 1.000 ή και περισσότερων μέσω πειθαρχικών συμβουλίων ή για λόγους υγείας.

– Τις απολύσεις 230 δημοτικών αστυνομικών.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο είναι κεντρικός σχεδιασμός επικυρωμένος από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά συμβούλια μεταρρύθμισης υπογραμμίζοντας πως «δεν αποφάσισα εγώ αυτή την πολιτική (…) αν αρχίσουμε να κάνουμε εκπτώσεις στον κεντρικό σχεδιασμό μετά θα έρθουν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες κλπ.»

«Δώσαμε και εγώ και η κ. Χριστοφιλοπούλου (σ.σ υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) αγώνα πολύ σκληρό για να μην υπάρχουν απολύσεις από το 2015 και μετά. Πάμε σε ποιοτικές αλλαγές, απλοποίηση διαδικασιών, καινούργια οργανογράμματα» επισήμανε.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τους 600 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ σημείωσε ότι «βρέθηκε λύση ικανοποιητική και συμβατή με τις υποχρεώσεις της χώρας… Είναι λύση ικανοποιητική και συμβατή με τον προγραμματισμό του υπουργείου, το οποίου η θέση ήταν και παραμένει ότι δεν μπορούσαμε να επανατοποθετήσουμε περισσότερους από 600 διοικητικούς.

Πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου, το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ δημοσίως στελέχη του ΠΑΣΟΚ στήριζαν την επιχειρηματολογία του νέου Υπουργού Παιδείας.

Ωστόσο, ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος και της συμφωνίας με την τρόικα από μία ελληνική υπαναχώρηση στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, και μάλιστα σε μία περίοδο που ο κ. Αντ. Σαμαράς επικεντρώνεται στην προσπάθεια περιορισμού των φορολογικών συντελεστών και θετικής έκβασης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν πολύ μεγάλος προκειμένου να αγνοηθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Επιπλέον, μία υποχώρηση σε αυτή τη φάση, προφανώς θα δημιουργούσε προηγούμενο, που θα επέτρεπε σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, στο άμεσο μέλλον, να εγείρουν αντίστοιχες απαιτήσεις εξαίρεσης των υπαλλήλων που έχουν υπό την εποπτεία τους. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει σαφή εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της στάσης των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να μπορεί κάθε φορά να αξιολογεί τί μπορεί και τί όχι να τεθεί προς συζήτηση, και μάλιστα με προοπτικές επιτυχούς έκβασης.

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη αφήνει ένα περιθώριο απορρόφησης και άλλων διοικητικών πέραν των 600, υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έστελναν σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα για το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ. «Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός» προσέθεταν.

Στην κυβερνητική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι για όσο διάστημα διαρκεί η αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τις 600 θέσεις, όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις δεν απολύονται, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στο ίδιο διάστημα, σημειώνεται, θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων που έχουν υποβληθεί από τα Πανεπιστήμιο, «από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ». «Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη» σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη. Αν αυτή η αναφορά συνιστά παράθυρο απορρόφησης και άλλων, στο προσεχές μέλλον, ή περισσότερο μία ευκαιρία εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, θα διαπιστωθεί προσεχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή