Ο Ευ. Βενιζέλος υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων

Ο Ευ. Βενιζέλος υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των συνεργασιών τάχθηκε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εκτίμησε ότι στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν, «δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδυναμία». Κατά τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε, προκειμένου να παρουσιάσει έναν απολογισμό της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία έχουν αλλάξει, γι’ αυτό και προτιμούν τις συνεργασίες. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί από το 2012 υπέρ των κοινοβουλευτικών συνεργασιών. Εκτίμησε, πάντως, ότι η χώρα δεν οδηγείται προς το παρόν σε εκλογές και έκρινε ότι σε τούτη τη φάση το σημαντικό συνίσταται στην ανάγκη να συνασπισθούν τα κόμματα του «εθνικού συνταγματικού τόξου», προκειμένου να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση και να επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επιταχύνει τις ενδοπαραταξιακές διεργασίες, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται κινητικότητα, ενώ ουκ ολίγοι είναι αμφισβητίες της μετεκλογικής στρατηγικής του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής της «Ελιάς» σε επίπεδο προέδρων, όπου θα συμμετάσχουν οι κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος και οι επικεφαλής των υπόλοιπων κινήσεων που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο, με θέμα «Χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Την ίδια στιγμή, στη Χαρ. Τρικούπη επιχειρούν να παρουσιάσουν διακριτό ενδοκυβερνητικό στίγμα σε σειρά ζητημάτων. Χθες αποφασίστηκαν δύο δέσμες προτάσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Tαμεία και για τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους. Οι πρωτοβουλίες αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των κ.κ. Π. Ρήγα, Ι. Κουτσούκου, Εύης Χριστοφιλοπούλου, Β. Κεγκέρογλου, Χρ. Πρωτόπαπα, Γ. Κουτρουμάνη και στελεχών από τα Ταμεία. Συγκεκριμένα, ως προς τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία, ζητείται η εξόφληση σε 100 δόσεις, καθώς οι 35 για παλιές οφειλές και 12 για όσες δημιουργήθηκαν μετά τις 31/12/2012 δεν επαρκούν. Από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι ενδεικτικό της αποτυχίας των ισχυουσών ρυθμίσεων είναι ότι από τους 300.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μόλις 12.000. Eκτιμούν, επίσης, ότι το πρόβλημα μεγεθύνεται όσο περνάει ο καιρός και η λήψη κατασταλτικών μέτρων, όπως οι αναγκαστικές εκτελέσεις, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι απολύονται (μετά τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητας), το ΠΑΣΟΚ προτείνει άμεση χορήγηση αποζημίωσης σε όσους αποχωρούν και ένταξή τους στον ΟΑΕΔ. Σε όσους είναι άνω των 5055 ετών να δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης (ώς και 4 έτη) προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τέλος, προτείνεται η επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από ανέργους πρώην δημοσίους υπαλλήλους.

«Κάλπες για ηγεσία και όνομα του νέου κόμματος»

Διπλές ενδοκομματικές κάλπες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το όνομα του κόμματος, ζητεί μέσω αρθρογραφίας ο κ. Ι. Δατσέρης, ο άλλοτε στενός συνεργάτης και παλαιόθεν φίλος του κ. Βενιζέλου. Ο κ. Δατσέρης τονίζει («Εθνος») ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «κρίση υπόστασης», καθώς «κινδυνεύει όχι μόνο να ηττηθεί, αλλά να διαλυθεί» και γι’ αυτό ζητεί «χωρίς χρονοτριβή» να στηθούν οι δύο κάλπες «για να εκφραστεί η βάση της παράταξης. Μία για το όνομα του κόμματος και μία για τη νομιμοποίηση της ηγεσίας της νέας πορείας». Αργότερα, ο κ. Δατσέρης ανέφερε (Βήμα Fm) ότι ο ίδιος θα στήριζε εκ νέου τον κ. Βενιζέλο σε περίπτωση κατά την οποία θα ετίθετο θέμα ηγεσίας και κάλεσε όσους επιθυμούν να τεθούν επικεφαλής του κόμματος «να βγουν μπροστά», ώστε να σταματήσει η διαρκής συζήτηση περί διαδοχής. Ο κ. Δατσέρης έκανε ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που διεξαχθούν διπλές εκλογές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. «Φοβάμαι», είπε ο κ. Δατσέρης, «ότι στη δεύτερη εκλογή το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι καν στη Βουλή. Θα πάθει ό,τι και η ΔΗΜΑΡ». Κατά την άποψη του κ. Δατσέρη, οι διπλές κάλπες θα πρέπει να τοποθετηθούν στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο –σε κάθε περίπτωση– δεν πρέπει να γίνει μετά τις 6 Οκτωβρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη της συνταγματικής προθεσμίας για την προεδρική εκλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή