Σαμαράς: «Φανατικοί λαϊκιστές δεν θα εμποδίσουν την πρόοδο της χώρας»

Σαμαράς: «Φανατικοί λαϊκιστές δεν θα εμποδίσουν την πρόοδο της χώρας»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της νέας καθετοποιημένης εταιρείας, της Μικρής ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, από το Στρασβούργο, έστειλε σαφές μήνυμα πυγμής προς τη συμμαχία που έχουν συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, επιβεβαιώνοντας έτσι την κεντρική κυβερνητική επιλογή για μετωπική αντιπαράθεση. Στο Μαξίμου εκτιμάται ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ όχι μόνον εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας αλλά, παράλληλα, ενισχύει την εικόνα της Ν.Δ. ως μεταρρυθμιστικής δύναμης. «Ή με τις συντεχνίες ή με τους πολίτες και την πρόοδο» μοιάζει να είναι το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση στη μάχη που ξεκίνησε ήδη από χθες τα μεσάνυχτα.

«Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο… και το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα». «Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού στον κόσμο και που απέδωσαν», προσέθεσε, φέροντας ως παράδειγμα θετικών αποκρατικοποιήσεων για την οικονομία και τους πολίτες, που απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές, τον ΟΤΕ.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνών κόμμα είτε μέσω δηλώσεων στελεχών του είτε μέσω ενημερωτικών σημειωμάτων προς τα στελέχη του («ο κ. Τσίπρας, μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον κ. Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές, κήρυξαν ανένδοτο αγώνα κατά της δημιουργίας της Μικρής ΔΕΗ», σημειώνεται σε non paper της Συγγρού) επιδιώκει να ταυτίσει ευθέως τις απειλές των συνδικαλιστών για διακοπές ηλεκτροδότησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ενόψει των κοινών του εμφανίσεων με τον κ. Ν. Φωτόπουλο (σ.σ. πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος κατηγορείται για απιστία), ο κ. Τσίπρας συνειδητά υποκινεί τις αντιδράσεις και βρίσκεται πίσω από τις επαπειλούμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη μέσα από την καταστροφή της χώρας. Η ευθύνη τον βαρύνει απόλυτα», επισήμανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός να «χρεώσει» στην αξιωματική αντιπολίτευση τις όποιες διακοπές, αφετέρου να… εξαναγκάσει την Κουμουνδούρου να συστήσει αυτοσυγκράτηση στους συνδικαλιστές.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί νομικά εναντίον των απεργών αν οι κινητοποιήσεις τους λάβουν τελικά τις διαστάσεις που περιγράφουν οι συνδικαλιστές. Πρώτο βήμα θα είναι η προσφυγή προκειμένου η κινητοποίηση να χαρακτηριστεί καταχρηστική, ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί προς την επίταξη των υπηρεσιών των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Τρικ το δημοψήφισμα

Ο κ. Σαμαράς ανέλαβε χθες να απαντήσει ευθέως σε όσα είπε από το Αμύνταιο ο κ. Τσίπρας, δίνοντας και τον τόνο στους βουλευτές που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της κοινοβουλευτικής μάχης (σ.σ. στα δύο πρώτα θερινά δεν μετέχουν βουλευτές της συμπολίτευσης από τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας). Την ίδια στιγμή, στελέχη του Μαξίμου χαρακτήριζαν «επικοινωνιακό τέχνασμα» την πρόταση Τσίπρα περί δημοψηφίσματος. «Στόχος του ήταν να φανεί ότι κάτι κάνει και, κυρίως, να εγκλωβίσει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας ιδίως την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει ζήτημα δημοψηφίσματος την ημέρα που ξεκινούσε η διαδικασία επεξεργασίας του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή