Σαμαράς: Οι ναζί ήταν οι χειρότεροι τύραννοι

Σαμαράς: Οι ναζί ήταν οι χειρότεροι τύραννοι

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο Στρασβούργο για την επίσημη παράδοση της σκυτάλης της ελληνικής προεδρίας στην Ιταλία και ενώπιον της ολομελείας του Ευρωκοινοβουλίου με τη νέα του σύνθεση παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής προεδρίας. Δέχθηκε θερμά συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, που μίλησε για μία «πολύ ικανή ομάδα, η οποία κατάφερε να δουλέψει πολλά θέματα μέσα σε σφιχτές προθεσμίες».

Τον λόγο, όμως, γρήγορα πήραν και οι Ελληνες ευρωβουλευτές και ανάμεσά τους οι εκπρόσωποι της Χρ. Αυγής, που είχαν την ευκαιρία να επιτεθούν προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά για την «παράνομη» δίωξη των μελών τους. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη δημοκρατία διώκουμε κάποιον για τις πράξεις και όχι για τα πιστεύω του και η Χ.Α. διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. «Οι ναζί ήταν οι χειρότεροι τύραννοι που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Εκτός των βουλευτών της Χρ. Αυγής, μίλησαν ο Μαν. Κεφαλογιάννης εκ μέρους του ΕΛΚ, αλλά και η Εύα Καϊλή, που ανέφερε τα στρατηγικά λάθη που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τη λιτότητα, ενώ ακολούθησε ο Νότης Μαριάς εκ μέρους του κόμματος των αντιφεντεραλιστών, που περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στη χώρα. Η κ. Σοφία Σακοράφα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τη χαμένη ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας να στραφεί εναντίον της πολιτικής λιτότητας. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές σχολιάστηκαν αρνητικά στην ολομέλεια για τις διαρκείς αναφορές τους σε θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, που δεν έχουν θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα διάφορα ερωτήματα, μίλησε για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, για την έξοδο στις αγορές, αλλά και για το τέλος μιας εξάχρονης ύφεσης της οικονομίας, επιτεύγματα που έγιναν μέσα σε δύο χρόνια. «Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και σε τίποτα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Θέλοντας να τονίσει το δύσκολο έργο της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα 67 νομοθετήματα που πέρασαν μέσα σε τέσσερις μήνες αντί για έξι (εξαιτίας των ευρωεκλογών), αναφέροντας τα σημαντικότερα, όπως τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, την ανάδειξη προστασίας των συνόρων, αλλά και τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής, ενώ επισήμανε ότι η χώρα διέψευσε τις προσδοκίες του Grexit.

«Κουρασμένη η Ε.Ε.»

Για το ευρωπαϊκό όραμα μίλησε με ιδιαίτερο πάθος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανέλαβε τα σκήπτρα της προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Αν έβγαζε η Ευρώπη μία φωτογραφία του εαυτού της (selfie), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα φαινόταν ένα πρόσωπο κουρασμένο, έτοιμο να παραιτηθεί». Γι’ αυτό τόνισε ότι «πρέπει να ξαναβρεθεί η ψυχή της Ευρώπης και ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι μέσα σε μία ένωση». Στο θέμα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα το σεβαστεί, αλλά ότι μέχρι στιγμής έχουμε δει το κομμάτι της σταθερότητας και όχι της ανάπτυξης και χωρίς την ανάπτυξη, δεν υπάρχει μέλλον. Παράλληλα τόνισε ότι ο κόσμος εκτός Ευρώπης κινείται δύο φορές πιο γρήγορα και «πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να τον προλάβουμε». Σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, ζήτησε από όλη την Ευρώπη να το αντιμετωπίσει ενωμένη. Τέλος, αναφορικά με την περίπτωση αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. είπε ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο θα φτωχύνει την Ευρώπη, αλλά θα μειώσει και την ύπαρξή της.

Οι αριθμοί της ελληνικής προεδρίας

Λιτή και αποτελεσματική ήταν η ελληνική προεδρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελλάδα, υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ, προήδρευσε σε 160 συναντήσεις στο εσωτερικό της χώρας, εκ των οποίων οι 21 ήταν σε υπουργικό επίπεδο και σε 36 Συμβούλια Υπουργών σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο. Η χώρα μας κατάφερε να πετύχει μέσα σε διάστημα μόλις 4 μηνών, λόγω των ευρωεκλογών, 67 συμφωνίες επί νομοθετικών κειμένων, μερικών μάλιστα πολύ σημαντικών, όπως η Τραπεζική Ενωση.

Στο Ζάππειο διαπιστεύθηκαν και φιλοξενήθηκαν πάνω από 12.000 μέλη αντιπροσωπειών για δράσεις προεδρίας, καθώς και περίπου 3.000 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και φωτογράφοι.

Στον τομέα της επικοινωνίας και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, η ελληνική προεδρία λειτούργησε τον πιο επιτυχημένο λογαριασμό Twitter προεδρίας στο Συμβούλιο έως τώρα, με περίπου 12.900 followers. Το λογότυπο και η επικοινωνιακή ταυτότητα βραβεύτηκαν, μαζί με την εταιρεία των νέων δημιουργών της, Beetroot Design, με το χάλκινο μετάλλιο στα European Design Awards 2014.

Την ελληνική προεδρία έφεραν εις πέρας 520 στελέχη σε Αθήνα και Βρυξέλλες, από τα οποία το 98% ήταν υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, θα κινηθεί περίπου στα 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 1/3 του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Η προεδρία, που ήταν η οικονομικότερη των τελευταίων χρόνων, κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία 25 χορηγών που παρείχαν αγαθά και υπηρεσίες συνολικού ύψους 2,5 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή