Την Κυριακή στη Ρόδο ο Σι Τζινπίνγκ

Την Κυριακή στη Ρόδο ο Σι Τζινπίνγκ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ολιγόωρη αλλά άκρως συμβολική και ουσιαστική επίσκεψη στη Ρόδο θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο πρόεδρος της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σχέση που επιδιώκουν να συγκροτήσουν Αθήνα και Πεκίνο.

Τον πρόεδρο της Κίνας θα υποδεχθεί στις 14.00 στο αεροδρόμιο της Ρόδου ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και στη συνέχεια θα τους παραθέσει γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Η παρουσία του Κινέζου προέδρου στο νησί των Ιπποτών, που συνιστά παρότρυνση προς τους πολίτες της χώρας του να επισκεφθούν την Ελλάδα, οριστικοποιήθηκε στον απόηχο ευχετήριας επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κινέζος ομόλογός του για τα γενέθλιά του. Στην επιστολή, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «στρατηγικός εταίρος» του Πεκίνου, ενώ επαναβεβαιώνεται η βούληση της Κίνας για την πραγματοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα.

Η έλευση του κ. Σι Τζινπίνγκ έρχεται να «οικοδομήσει» πάνω στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας κ. Λι Κετσιάνγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκδηλώθηκε με σαφήνεια η βούληση του Πεκίνου για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο οι κ. Σαμαράς και Λι χαρακτήρισαν ως «πύλη» της Κίνας προς την Ευρώπη. Κατά την τριήμερη επίσκεψή του σε Αθήνα και Κρήτη, ο κ. Λι είχε αναδείξει ως πεδίο διμερούς συνεργασίας, εκτός από τις υποδομές (λιμάνι και σιδηροδρομικό δίκτυο) και τα ναυτιλιακά, και τον τομέα του τουρισμού, υποσχόμενος αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Παράλληλα, είχε υπογραμμίσει την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να στηρίξει ως μακροπρόθεσμος θεσμικός επενδυτής την επιστροφή της Αθήνας στις διεθνείς αγορές.

Ως προς το πρόγραμμα της επίσκεψης, πλην του γεύματος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, το απόγευμα της Κυριακής, με τον κ. Σι Τζινπίνγκ στο Κάστρο των Ιπποτών και θα περπατήσουν στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου. Ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 21:00, ενώ ο κ. Σι Τζινπίνγκ θα διανυκτερεύσει στο νησί, προτού αναχωρήσει για τη Βραζιλία, τελικό σταθμό του ταξιδιού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή