Απόφαση περαιτέρω έρευνας για την ΕΛΣΤΑΤ

Απόφαση περαιτέρω έρευνας για την ΕΛΣΤΑΤ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω έρευνα παρέπεμψε το Συμβούλιο Εφετών την πολυσυζητημένη υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, γνωστής και ως υπόθεσης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, παρά την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών που είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι δεν ευσταθούν τα καταγγελλόμενα και ο φάκελος πρέπει να μπει στο αρχείο.

Η υπόθεση απασχολεί δύο και πλέον χρόνια τις δικαστικές αρχές μετά τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, που διετέλεσε μέλος της διοίκησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και πρόσφατα είχε θέσει υποψηφιότητα για την ευρωβουλή, χωρίς να εκλεγεί, με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η κ. Γεωργαντά είχε ισχυριστεί ότι η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος έγινε σκόπιμα, προκειμένου η χώρα να υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης και στη δικαιοδοσία του ΔΝΤ.

Οι καταγγελίες αυτές είχαν κινητοποιήσει τον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόριο Πεπόνη, ο οποίος και είχε διατάξει σχετική έρευνα, απαγγέλλοντας μετά το τέλος της κατηγορίες στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και σε ακόμη δύο στελέχη της Αρχής. Ο ίδιος ο Ανδρέας Γεωργίου αλλά και η Eurostat -η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία που εποπτεύει τα ελλείμματα όλων των χωρών της Ε.Ε.- είχαν με έγγραφα απαντήσει στις καταγγελίες Γεωργαντά, καταρρίπτοντας τα περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος για το 2009. Γι’ αυτό, η ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη, που χειρίστηκε μετά την εισαγγελική έρευνα την υπόθεση, την έκλεισε με τυπικές κλήσεις χωρίς να λάβει καν απολογίες από τους εμπλεκομένους. Λίγους μήνες αργότερα, και ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Κούτρας που ανέλαβε τον χειρισμό της υπόθεσης τάχθηκε υπέρ της αρχειοθέτησής της. Και ενώ η υπόθεση ήταν στο Συμβούλιο Εφετών, η Ζωή Γεωργαντά και ένα ακόμη πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, ο Νικ. Λογοθέτης, κατέθεσαν νέα καταγγελία, ότι έγγραφα έχουν χαθεί από την αρχική δικογραφία. Η καταγγελία τους οδήγησε το Συμβούλιο Εφετών σε απόφαση για περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, η οποία θα γίνει και πάλι από τακτικό ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή