Σε διαφορετικό μήκος κύματος Μαξίμου – Βενιζέλος

Σε διαφορετικό μήκος κύματος Μαξίμου – Βενιζέλος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα μη εφαρμογής συμφωνηθέντων με τους πιστωτές μέτρων έθεσε χθες δημοσίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, διαστέλλοντας έτσι τα όρια της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Σε μία περίοδο που από πλευράς Μαξίμου στέλνεται σαφές μήνυμα για πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στα ζητήματα της φορολογίας, της ρύθμισης χρεών και, φυσικά, της βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε ημερίδα του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «τώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, στον χώρο της κοινωνίας…».

Η είδηση προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, που βρίσκεται στη Φλωρεντία, αλλά και στους «εντός έδρας» συνεργάτες του. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Βενιζέλος έθετε, επί της ουσίας, ζήτημα αναθεώρησης της συμφωνίας, στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Παν. Ρήγας, Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτρουμάνης) με αντικείμενο την προώθηση των κυβερνητικών εκκρεμοτήτων, την αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ταμεία και εφορία αλλά και την παροχή κάλυψης σε ανασφαλίστους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς…

Τα λεγόμενα, ωστόσο, του κ. Βενιζέλου, έστω κι αν αμφισβητείται ότι σηματοδοτούν διάθεση να μπει «βέτο» στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς επίσης και η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να δημοσιοποιεί τις, κατά το Μαξίμου, «συνήθεις και καθημερινές» συσκέψεις και να «καρπώνεται» τις όποιες βελτιώσεις, καταδεικνύει μεν την αγωνία του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να διαφοροποιηθεί από το Μαξίμου, ωστόσο δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή και προκαλεί εύλογες αντιδράσεις από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. «Η γραμμή του Μαξίμου είναι δεδομένη, τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν», διεμήνυε χθες κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο «προοδευτικός πόλος» της συγκυβέρνησης. Αυτό, μέχρι ενός ορίου, είναι αποδεκτό από τον κ. Σαμαρά που εμφανίζεται να «κατανοεί» την πίεση που δέχεται και από το εσωτερικό του κόμματος ο κ. Βενιζέλος. Ωστόσο, είναι σαφές ότι όσο η κυβέρνηση θα μπαίνει στην τελική, κρίσιμη ευθεία της φθινοπωρινής αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος είναι σαφές ότι ο βαθμός «κατανόησης» θα περιορίζεται.

Από τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, χθες, ευλόγως συνάγεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αλλαγές στο πρόγραμμα κινητικότητας – απολύσεων (σ.σ. οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών υπό τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη φέρονται να βρίσκονται στο επίκεντρο) και στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ απορρίπτει πλήρως οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά και ασφαλιστικά. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη παρατηρούν μία «χαλάρωση» Βενιζέλου εδώ και αρκετές ημέρες. Θεωρούν, δε, ότι έχει στόχο να χαραχθούν διακριτές γραμμές από τη Ν.Δ. και, σε πείσμα της σκληρής κριτικής που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, να καταστήσουν το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ δυνάμει κυβερνητικό παράγοντα ακόμη και στην περίπτωση που ανατραπούν οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή