Πώς φτάσαμε τελικά στο… Παρίσι

Πώς φτάσαμε τελικά στο… Παρίσι

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Αν η συνάντηση στο Παρίσι βοηθήσει να έχουμε μία συντομότερη αξιολόγηση, αυτό θα ικανοποιήσει όλους μας» έλεγε στην «Κ» αξιωματούχος της τρόικας, αναφερόμενος στην απόφαση να συναντηθούν οι εκπρόσωποί της με το ελληνικό υπουργικό κλιμάκιο στη γαλλική πρωτεύουσα αντί για την Αθήνα ώστε να προετοιμάσουν την επόμενη αξιολόγηση.

Η τελική απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα το απόγευμα, έπειτα από εισήγηση του Ελληνα πρωθυπουργού, με σκοπό να αποφορτιστεί το κλίμα που υπάρχει σε κάθε επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα αλλά και να τεθούν και από τις δύο πλευρές οι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση από την αρχή. Με αυτό τον τρόπο, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να κερδίσει χρόνο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση, με το ρολόι να έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, ενώ ο όγκος των δράσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν είναι τεράστιος και τα θέματα «βαριά».

Ωστόσο, αυτή η αξιολόγηση έχει και μία επιπλέον δυσκολία και αυτή είναι η σαφής ημερομηνία λήξης της που δεν είναι άλλη από την τελευταία ημέρα της χρονιάς (31.12.14). Αν δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε, όλα τα υπολειπόμενα χρήματα της δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξαφανιστούν, ενώ και -το πιο σημαντικό- η ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ετσι, υπό την πίεση του χρόνου αλλά και με την εμπειρία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά ζήτησε να γίνει αυτή η «συνάντηση προετοιμασίας» με τους εκπροσώπους της τρόικας για πρώτη φορά σε ουδέτερο έδαφος -το Παρίσι- ώστε μακριά από τις εντάσεις, που υπάρχουν σε κάθε επίσκεψή τους στην Αθήνα, να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος στα θέματα «αγκάθια» που θα προκύψουν, πριν ξεκινήσουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Στο Παρίσι θα βρεθούν ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μαζί με άλλους τρεις υπουργούς και συγκεκριμένα τον Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια αλλά και με την ομάδα διαπραγμάτευσης του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου. Εκεί θα εξετάσουν με τους εκπροσώπους της τρόικας τις τρεις δυσκολότερες κατηγορίες θεμάτων τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης (απολύσεις, κινητικότητα κ.λπ.). Θα εφαρμόσουν δηλαδή αντίθετη από την έως τώρα πρακτική: τα δύσκολα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι πρώτα ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν καλύτερη εικόνα για το πού βρίσκονται με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Αξιωματούχος της τρόικας έλεγε στην «Κ» ότι τέτοια συνάντηση προετοιμασίας σε πόλη εκτός Φρανκφούρτης, Βρυξελλών, Ουάσιγκτον δεν έχει ξαναγίνει ποτέ με τους επικεφαλής της τρόικας και με καμία χώρα σε πρόγραμμα. «Ολα -όπως συνήθως συμβαίνει με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος- είναι απρόβλεπτα» έλεγε, ενώ συγχρόνως τόνιζε ότι κανένας δεν θέλει να στέλνει το προσωπικό του επί επτά μήνες στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις (όπως έγινε με την προηγούμενη αξιολόγηση) και μία συντομότερη διαδικασία θα βοηθούσε όλες τις πλευρές.

Το θέμα είχε τεθεί πρώτη φορά τον Ιούλιο, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας. Τότε δεν φάνηκε να προβάλουν μεγάλη αντίσταση στο να δεχτούν την ελληνική πρόταση για μία τέτοια συνάντηση προετοιμασίας εκτός Αθήνας. Γι’ αυτούς, άλλωστε, η τελική αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού εκτός από την Αθήνα, οπότε αν η ελληνική πλευρά θέλει να γίνει κάποια συνάντηση προετοιμασίας πριν, δεν βλέπουν τον λόγο να μην πραγματοποιηθεί.

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας έβλεπαν ότι από τη Δευτέρα το βράδυ, που διέρρευσε η πληροφορία, το θέμα είχε λάβει διαστάσεις και ελληνικά Μέσα μιλούσαν για ολόκληρη την αξιολόγηση να λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε την Τρίτη ύστερα από ερώτηση της «Κ» ότι «η προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι δεν αντικαθιστά την πλήρη αξιολόγηση της τρόικας» και ότι αυτές οι συναντήσεις δεν σηματοδοτούν την υποκατάσταση των ελέγχων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή