Ενημέρωση από τον υπουργό ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Ενημέρωση από τον υπουργό ζητεί το ΠΑΣΟΚ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ανησυχία για το ενδεχόμενο μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε σημείο τριβής κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκφράζεται ολοένα και περισσότερο στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οπως είναι γνωστό, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στην αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕΕ στον λογαριασμό της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), με βασικό επιχείρημα την επονομαζόμενη «εισπραξιμότητα» ενός τέτοιου φόρου. Η ανησυχία εδράζεται, βεβαίως, στα προβλήματα που έχουν σημειωθεί κατά τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ.

Φόβους επ’ αυτού εκφράζουν και στο ΠΑΣΟΚ. Χθες, μάλιστα, ο αρμόδιος του Τομέα Οικονομικών του κόμματος, Φίλ. Σαχινίδης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του νέου φόρου. Ο κ. Σαχινίδης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και με τη γενική γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης δέχθηκε μεν να γίνει συνάντηση, ζήτησε δε από τον κ. Σαχινίδη να πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί για τον ΕΝΦΙΑ και ενημερωθεί για τα αποτελέσματα που έχει ώς αυτή τη στιγμή.

Από τη Χαρ. Τρικούπη υπενθυμίζεται ότι τόσο ο κ. Σαχινίδης όσο και πολλά από τα στελέχη της εντεταλμένης αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, κατά τις μακροσκελείς ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του ΕΝΦΙΑ, είχαν εκφράσει πολλαπλές ανησυχίες για τη δυνατότητα εφαρμογής αρκετών διατάξεων, από τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα εκτός σχεδίου πόλεως έως τα αγροτεμάχια. Οι προ του Ιουνίου συναντήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του πρώην υπουργού Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα (τότε «έκλεισαν» οι οριστικές προβλέψεις του ΕΝΦΙΑ), ήταν αρκετές και είχαν τότε δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς, κυρίως οι βουλευτές της επαρχίας, αντιδρούσαν σε ό,τι εκτιμούσαν ως «υπέρμετρη» φορολόγηση των αγροτεμαχίων και άλλων κατασκευών (όπως τα ποιμνιοστάσια).

Ως προς την τρέχουσα κατάσταση, πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι έως αυτή τη στιγμή στελέχη του κόμματος ανά τη χώρα έχουν δεχθεί αρκετές καταγγελίες για τη λανθασμένη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή «αδικιών». Ανάμεσα στα παραδείγματα τα οποία αναδεικνύουν από το ΠΑΣΟΚ, είναι ο μη καταλογισμός έκπτωσης ύψους 60% στα ημιτελή ακίνητα. Ακόμη, αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις όπου ακίνητα που βρίσκονται σε χωριά ή και ολόκληροι οικισμοί φορολογούνται όχι με βάση τον συντελεστή της περιοχής, αλλά της γειτονικής πόλης ή κωμόπολης, με αποτέλεσμα, προφανώς, αυξημένες επιβαρύνσεις για τους υπόχρεους ιδιοκτήτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή