Κλείνουν μέτωπα ενόψει ραντεβού με την τρόικα

Κλείνουν μέτωπα ενόψει ραντεβού με την τρόικα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο διευθέτησης των τελευταίων μετώπων που απομένουν έως τη συνάντηση με την τρόικα στις 3 Σεπτεμβρίου με την τρόικα στο Παρίσι εισέρχονται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Οι κ. Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα είναι οι δύο τελικοί κριτές τόσο για τις εκκρεμότητες που απομένουν έως τότε όσο και για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τρόικα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να προωθηθούν οι τελικές ρυθμίσεις τόσο στο νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, όσο και στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ο πρωθυπουργός παραμένει στην Πύλο λόγω μιας έντονης ισχιαλγίας που τον ταλαιπώρησε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, ωστόσο βρίσκεται σε επαφή με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου έως και την επόμενη εβδομάδα να έχουν διευθετηθεί τα πάντα. Από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν ότι η εντολή του κ. Σαμαρά για διόρθωση των στρεβλώσεων που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ είναι πάγια και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές διορθώσεις, τις οποίες έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στην Αθήνα (άλλωστε λόγω του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών για το ρωσικό εμπάργκο έλειψε ελάχιστα) και χθες προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του κόμματος. Στο πλαίσιο των ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ (με επικεφαλής τον κ. Φίλ. Σαχινίδη) θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα την Παρασκευή, προκειμένου να ενημερωθεί για τον οδικό χάρτη που έχει καταρτιστεί βάσει και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επί του συγκεκριμένου, εξαιρετικά ακανθώδους ζητήματος των «κόκκινων» δανείων. Επίσης, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας κλιμάκιο του κόμματος (με επικεφαλής τον κ. Ι. Κουτσούκο) θα συναντηθεί με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να κατατεθούν οι βελτιωτικές προτάσεις που έχουν ετοιμάσει οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΝΦΙΑ.

Από τη Χαρ. Τρικούπη αποφασίστηκε, επίσης, ποιοι θα συνομιλήσουν με τους κ. Χαρδούβελη και Παπασταύρου στην διαπραγμάτευση της 3ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα θα περιλαμβάνονται οι κ. Χρ. Πρωτόπαπας και Κυρ. Πιερρακάκης. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις βαρύνουν, προφανώς, τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, οι οποίοι, άλλωστε, έχουν συμφωνήσει προηγουμένως για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις στο Παρίσι. Για το Μέγαρο Μαξίμου η διαπραγμάτευση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Παρά την, προφανώς, μειωμένη σημασία της ΔΕΘ σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι σαφές ότι πιθανή ευμενής εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάδειξης των θετικών επιτευγμάτων της κυβέρνησης και μάλιστα στο χρονικό σημείο έναρξης μιας περιόδου κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου έχει αυξημένες προσδοκίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή