Ομιλία στη ΔΕΘ με βάση την «εικόνα» από το Παρίσι

Ομιλία στη ΔΕΘ με βάση την «εικόνα» από το Παρίσι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μηνύματα από το Παρίσι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το πρωί του Σαββάτου, αλλά και της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει την επομένη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Σαμαράς, που ύστερα από δύο χρόνια θα επιστρέψει στην αίθουσα του Βελλίδειου με στόχο να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας, προετοιμάζεται εντατικά για την ομιλία που θα απευθύνει προς τους παραγωγικούς φορείς, αλλά επί της ουσίας προς την ελληνική κοινή γνώμη. Η τελική φάση της επεξεργασίας θα γίνει στην Ουαλλία, όπου ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται για την ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να έχει κύκλο επαφών με ηγέτες χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται πιθανό ότι οι στενοί του συνεργάτες Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου θα μεταβούν από το Παρίσι όπου βρίσκονται για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στα βρετανικά νησιά, προκειμένου να τον ενημερώσουν από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στις διαβουλεύσεις με την τρόικα και να σχεδιαστεί και το πλαίσιο των αναφορών του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση επεδίωξε τις προηγούμενες ημέρες να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών, ενώ η δυσκολία της προετοιμασίας έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των εντάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση, πέραν της απεμπλοκής των διαπραγματεύσεων, ώστε η φυσική παρουσία των μελών της τρόικας στην Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου να είναι σύντομη, επιδιώκει να ανάψει το «πράσινο φως» για συγκεκριμένες δράσεις που θα προηγηθούν της πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ ή θα εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του αριθμού των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές και, φυσικά, τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η περίοδος διάθεσης του οποίου ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.

Ο κ. Σαμαράς, που χθες συναντήθηκε με φορείς και εκπροσώπους της Βόρειας Ελλάδος, αναγνώρισε ότι η ΔΕΘ συμπίπτει με μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας. «Είναι μια κρίσιμη καμπή στην πορεία για τη σταθεροποίηση και την έναρξη της διαδικασίας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», φέρεται ειπών ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «φέτος η Εκθεση συμπίπτει με μια περίοδο όπου για τη χώρα ζυγίζονται πολλά πράγματα».

Η ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές εξελίξεις, αν και συνιστούν προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος. Απαντες εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς θα δώσει στίγμα των προθέσεών του τόσο εις ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική στάση έναντι της τρόικας όσο και ως προς τη στρατηγική και τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης. Αυτά σε μία περίοδο που η σεναριολογία σοβεί και τα σενάρια για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακυκλώνονται. Χθες ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος πρότεινε, υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν βασικό άξονα πολιτικής, τον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο για την Προεδρία, την ίδια στιγμή που ο «καραμανλικός» κ. Γ. Βλάχος σημείωνε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής παραμένει ενεργός πολιτικός και δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, στη θέση του παραιτηθέντος Κ. Κουκοδήμου, υφυπουργός Παιδείας τοποθετείται ο βουλευτής Αρτας Γ. Στύλιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή