Διάσκεψη στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος

Διάσκεψη στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η επόμενη ημέρα, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης των δανειστών στην Ουάσιγκτον που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αντιλαμβάνονται ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρώνεται, και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των επόμενων κινήσεών τους –και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους– προγραμματίζουν σύνοδο στην έδρα του Ταμείου.

Αν και η συνάντηση αυτή δεν έχει οριστικοποιηθεί, πηγές της τρόικας αναφέρουν στην «Κ» πως θα «πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για τη διεξαγωγή της διάσκεψης στις 14 – 15 Νοεμβρίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο της συνάντησης στην Ουάσιγκτον δεν ήταν γνωστό στην ελληνική πλευρά.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση στο Παρίσι με την τρόικα, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης και σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να ανοίξει πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της συνάντησης στο Παρίσι εξελίχθηκε συζήτηση για την επόμενη μέρα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον έκαναν λόγο για συνάντηση των δανειστών της χώρας με επίκεντρο τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει μόνο του (χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωζώνης) πρόγραμμα σε χώρα του ευρώ. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφασίσουμε για την επόμενη ημέρα». Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα του Ταμείου ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, ενώ της Ευρώπης φέτος τον Δεκέμβριο.

Πέραν αυτών, χθες ήταν η τελευταία ημέρα διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο Παρίσι και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ένα βήμα προς την ωρίμανση της διαπραγμάτευσης. Η επίσημη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα δεν θα είναι αυτή τη φορά από μηδενική βάση, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν «απλώσει τον τραχανά τους», όπως χαρακτηριστικά είπε υψηλόβαθμος Ελληνας αξιωματούχος και περιμένουν να τον μαζέψουν όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα. Απώτερος στόχος είναι ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου να κλείσει το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε ότι «οι συναντήσεις στο Παρίσι ήταν πολύ χρήσιμες και για τις δύο πλευρές, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα βασικά θέματα και προσδοκούμε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά ξανά στην Αθήνα προς το τέλος του μήνα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή