Οι πολιτικές εξελίξεις επί τάπητος από Βενιζέλο και υπουργούς ΠΑΣΟΚ

Οι πολιτικές εξελίξεις επί τάπητος από Βενιζέλο και υπουργούς ΠΑΣΟΚ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη για την πολιτική ατζέντα των επόμενων εβδομάδων με τη συμμετοχή όλων των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιγράψει στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του κόμματος τι περίπου αναμένει από τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων τόσο στο σκέλος της Κεντροαριστεράς όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου η Χαρ. Τρικούπη επιχειρεί να διατηρήσει μια διακριτή ταυτότητα.

Στη σημερινή συνάντηση θα προϊδεάσει τους υπουργούς και για την ομιλία την οποία θα δώσει μεθαύριο, Κυριακή, ενώπιον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, επίσης, θα φανεί αν υπάρχουν και ποιες είναι οι πιθανές διαφωνίες των κυβερνητικών στελεχών (ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ι. Μανιάτης, Ανδ. Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.ά.). Ως αυτή τη στιγμή, πάντως, η πλειονότητα των υπουργών και υφυπουργών συμφωνεί στη λογική της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου με πρόσωπα και κινήσεις εκτός ΠΑΣΟΚ. Στη Χαρ. Τρικούπη επιμένουν στην ανάγκη σταδιακών βημάτων προσέγγισης τόσο με πρόσωπα όπως ο κ. Σπ. Λυκούδης -δίχως να κλείνει η πόρτα συνεννόησης με τη ΔΗΜΑΡ- όσο και με προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς («58»).

Στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία που θα έχει το όποιο ενοποιητικό εγχείρημα, ωστόσο τηρούν στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες. Χρονικός ορίζοντας, πάντως, δεν μπορεί παρά να είναι οι αρχές Οκτωβρίου, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος θα ξεκινήσει σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, που θα τον κρατήσουν εκτός Ελλάδος για περίπου δύο εβδομάδες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε χθες σαφείς αιχμές για τη διαχείριση ορισμένων περιστάσεων, όπως η 3η Σεπτεμβρίου. Είπε, ενδεικτικά, (Βήμα fm): «Εχουμε εμπλακεί στη λογική του μικρού κόμματος και, δυστυχώς, αρκούμαστε σε αυτό». Ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, από τη Χαρ. Τρικούπη εξακολουθούν να επεμβαίνουν στο κυβερνητικό έργο, επιχειρώντας, όπως αναφέρουν, να προτείνουν περαιτέρω βελτιώσεις σε σειρά διατάξεων. Ετσι, χθες ζήτησαν από τον κ. Γκ. Χαρδούβελη να μεριμνήσει ώστε επαγγελματικές εγκαταστάσεις όπως οι κτηνοτροφικές και οι πτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις να μην υπολογίζονται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών τους και, ως εκ τούτου, να τους επιβαρύνουν με «υπερβάλλοντα φόρο». Από τη Χαρ. Τρικούπη ζήτησαν, επίσης, ανάκληση της εγκυκλίου του υπ. Εργασίας, βάσει της οποίας θα συμψηφίζονται οι κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών με τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν στον ΟΓΑ. Από τη Χαρ. Τρικούπη καταγγέλλουν το υπουργείο Εργασίας ότι κινήθηκε μονομερώς, χωρίς να ζητηθεί η συνδρομή του Αγροτικής Ανάπτυξης, και προαναγγέλλουν ότι σε περίπτωση που η απόφαση δεν ανακληθεί, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή