Το Eurogroup ζητεί πλήρη εφαρμογή του προγράμματος

Το Eurogroup ζητεί πλήρη εφαρμογή του προγράμματος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει στο τέλος του χρόνου», ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Μιλάνο. Η ελληνική επόμενη μέρα φαίνεται να απασχολεί έντονα όλα τα μέλη της τρόικας, καθώς απέχουμε μόλις τρεις μήνες από την επίσημη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, ενώ η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ συνεχίζεται έως τον Φεβρουάριο του 2016. Αυτή η «ασυμμετρία» καθιστά τα επόμενα βήματα δύσκολα και τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν ιδιαίτερα λεπτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα του νέου προγράμματος για την Ελλάδα έθεσε για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες ο κ. Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο του Eurogroup, καθώς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιο εύκολο να παρέχει ρευστότητα σε μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα και αυστηρό έλεγχο. Την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης σε νέο πρόγραμμα και νέο Μνημόνιο έλαβε ως απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη.

Ο κ. Χαρδούβελης είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους ομολόγους του ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 55% από τις δράσεις του προγράμματος, εμφανώς περισσότερες από το 20% του Ιουνίου. Η απάντηση όμως που πήρε ήταν ότι η Ελλάδα έχει μια ατζέντα γεμάτη με εκκρεμότητες και έχει ακόμη να διανύσει αρκετή απόσταση για να πετύχει το 100% και να κλείσει η αξιολόγηση. Ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε επίσης τους υπόλοιπους υπουργούς της Ευρωζώνης για τις εξαγγελίες του κ. Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα δεν έφτασε τους στόχους εσόδων που αναμενόταν και συγχρόνως είχε περιβαλλοντικές συνέπειες, ενώ ο ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται να συζητήθηκε.

Σχολιάζοντας τον μηνιαίο απολογισμό της ΕΚΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προβλέπει ένα σχετικά σημαντικό δημοσιονομικό κενό για την Ελλάδα το 2015 και 2016, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν το θεωρεί σημαντικό και ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, και σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα στην Αθήνα.

Η τρόικα στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής συζήτησης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε στους ομολόγους του «ότι η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου», και εξήγησε ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ, για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων». Η έλευση της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου για την αξιολόγηση. Τα χρήματα που συνοδεύουν το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης είναι 1,8 δισ. από τον EFSF και άλλα 1,8 δισ. από τα κέρδη του προγράμματος SMP (αγορές ομολόγων) της ΕΚΤ. «Και τα δύο ποσά εξαρτώνται από την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης», δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή