Στρατηγική για τρόικα και Τσίπρα διαμορφώνουν Σαμαράς – Βενιζέλος

Στρατηγική για τρόικα και Τσίπρα διαμορφώνουν Σαμαράς – Βενιζέλος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απαντήσεις» στα δύσκολα ερωτήματα που θέτει η τρόικα των δανειστών αλλά και στα δεδομένα που δημιούργησε η παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αναζητούν σήμερα στο Μαξίμου οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, στις 13:45, προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα βήματα της δικομματικής τόσο έναντι της τρόικας όσο και ως απάντηση στην τεταμένη εσωτερική πολιτική και κοινωνική ζωή.

Άλλωστε, η εβδομάδα που πέρασε αποτέλεσε δοκιμασία για την ελληνική πλευρά, που εξακολουθεί να έχει ως στρατηγικούς στόχους την αναβολή λήψης νέων αντιδημοφιλών μέτρων (σ.σ. κάποια εκ των οποίων περιγράφονται στη συμφωνία με την τρόικα), την αποτροπή υπογραφής ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης (σ.σ. όπως ζήτησε ο κ. Μάριο Ντράγκι από τον κ. Γκ. Χαρδούβελη) και, εν τέλει, την απεμπλοκή από τις αξιολογήσεις της τρόικας και την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες η μεν πλευρά των δανειστών έστειλε μηνύματα για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου, οι δε εσωτερική πολιτική σκηνή χαρακτηρίστηκε από τις αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και την ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ Βενιζέλου και Χρυσοχοϊδη στο ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση, εκ παραλλήλου, θα επιδιώξει τη βήμα προς βήμα, σημείο προς σημείο αποδόμηση της ομιλίας του κ. Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, επιμένοντας ότι συνιστά «λαϊκισμό» αλλά και μία επικίνδυνη άσκηση για την οικονομική ανόρθωση της χώρας και την παραμονή της στην ζώνη του Ευρώ. Στην αιχμή του δόρατος της αντιπαράθεσης αναμένεται, πάντως, να βρεθεί η επικείμενη Προεδρική εκλογή, η οποία εκ των πραγμάτων συνιστά ορόσημο για την μακροημέρευση της κυβέρνησης ή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Χθες, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε εκλογή Προέδρου και, παράλληλα, «προειδοποίησε» ότι οι δανειστές θα διαπραγματευτούν με μία κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή. Στον αντίποδα, ο κ. Σαμαράς, μέσω συνέντευξής του (Real), επανέλαβε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία για τη χώρα καθώς θα ανέκοπτε την πορεία της προς την έξοδο από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί το μεσημέρι σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο για τον επαναπατρισμό του Βυζαντινού χειρογράφου απο το Μουσείο Getty. To απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στη Στοά του Αττάλου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Athens Forum 2014: Δημοκρατία υπό πίεση" που διοργανώνουν οι International New York Times και η Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή