Παρέμβαση 12 στελεχών «Ελιάς» ενόψει συνεδρίου

Παρέμβαση 12 στελεχών «Ελιάς» ενόψει συνεδρίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκλογή των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της Προοδευτικής Παράταξης από τη βάση, προτείνουν με κείμενο-παρέμβασή τους 12 μέλη της «Ελιάς», υποψήφιοι ευρωβουλευτές στην αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου. Οι 12 υπογράφοντες (Π. Καψής, Γ. Βερνίκος, Ν. Μπίστης, Π. Ιωακειμίδης, Τ. Αναστόπουλος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Κ. Θεοδωρόπουλος, Σ. Κατσέλος, Π. Κωστούλας, Σωτ. Νικόπουλος, Μ. Επιτροπάκης και Π. Πάτρας) παρεμβαίνουν και στη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς η οποία διεξάγεται εντός και πέριξ του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας πρόσκληση προς όλες τις πλευρές για «συμφιλίωση με την πραγματικότητα».

Η οργανωτική πρόταση

Στο κείμενο οι 12 επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ». Η οργανωτική πρόταση την οποία καταθέτουν αφήνει το περιθώριο για την περαιτέρω διεύρυνση και την προσέλκυση ακόμη και προσωπικοτήτων ή κινήσεων που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως και στην «Ελιά». Συγκεκριμένα, προτείνουν η Εθνική Πολιτική και Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου να συγκροτηθεί από «κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν». Ζητούν η πλειονότητα των συνέδρων να προκύψει με άμεση εκλογή, «με βάση το μητρώο μελών της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», αλλά αφήνουν το περιθώριο «ένας μικρός αριθμός συνέδρων να οριστεί από τα κόμματα και τις κινήσεις που θα συμμετάσχουν».

Εμμεση, αλλά σαφής νύξη

Η συγκεκριμένη πρόταση για ορισμό κάποιων συνέδρων απευθείας από τα κόμματα συνιστά έμμεση, αλλά σαφή νύξη προς όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου κόμματος, αλλά δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή την «Ελιά». Τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, εφόσον γίνει αποδεκτή από τον κ. Βενιζέλο, θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν πρόσωπα όπως ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης. Περιγράφοντας ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα, οι υπογράφοντες μιλούν για «δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, χωρίς να καταλύονται η αυτοτέλεια και ο διακριτός ρόλος των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν». Η συγκεκριμένη αποστροφή απευθύνεται σε όσους ασκούν κριτική υπερασπιζόμενοι τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ ως κομματικού μηχανισμού με –περίπου– τη σημερινή μορφή του.

Η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται σε συμφωνία με κάποιες από τις σκέψεις που έχει ήδη διατυπώσει, είτε δημοσίως είτε σε κλειστές συσκέψεις με συνεργάτες του, και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν προβληματικά, ιδίως ως προς τα μητρώα που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εκλογής συνέδρων από τη βάση. Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση του συνεδρίου δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στον ρυθμό που αναμενόταν. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εκ των πραγμάτων πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου (και δη μετά τις 28 του μηνός), όταν δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπου –ως υπουργός Εξωτερικών– θα παρευρεθεί στην 69η Σύνοδο του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή