ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα πρώτη στις μεταρρυθμίσεις»

Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα πρώτη στις μεταρρυθμίσεις»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον τίτλο «παγκόσμιος πρωταθλητής των μεταρρυθμίσεων» έδωσε στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF), που είναι υπεύθυνος για τον δανεισμό της χώρας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ξένους δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και η «Κ», στα γραφεία του Οργανισμού στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκίνησε την παρουσίαση της ευρωπαϊκής οικονομίας με τη λίστα των χωρών του ΟΟΣΑ και την πρόοδο που έχουν κάνει στις μεταρρυθμίσεις τους. Εκεί την πρώτη θέση, τόνισε, κατέχει η Ελλάδα και μετά ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα, δηλαδή η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ανάμεσα σε 34 κράτη που ανήκουν στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, οι ΗΠΑ, και η Ιαπωνία. Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο την παρουσίασή του για να τονίσει ότι στις χώρες που έχουν γίνει οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ανταμοιβή, με αυξημένη ανάπτυξη, όπως έγινε και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ή της Ασίας που ήταν σε πρόγραμμα.

Συγχρόνως υπερασπίστηκε την Ελλάδα από τους «ακαδημαϊκούς του Βορρά» που υποστηρίζουν κατά καιρούς πως στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα: «Αν δεν γίνεται τίποτα, πώς γύρισε η Ελλάδα στις αγορές; Πώς έπεσε το έλλειμμα στο 1% αν δεν έχει γίνει τίποτα; Είναι τελείως απαράδεκτο να λέγεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα». Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα συνεχίσει έτσι, σε 5 χρόνια θα είναι σε πολύ καλή θέση». Για τον έμπειρο οικονομολόγο, που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους βασικούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, καθώς ο Οργανισμός που διαχειρίζεται μοιάζει με ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, η Ελλάδα γλιτώνει κάθε χρονιά 8,58 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, χάρη στον φτηνό δανεισμό από τον EFSF, ποσό που αντιστοιχεί σε 4,7 μονάδες του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και συνεχίζει λέγοντας ότι και ο Νότος από την πλευρά του είναι λάθος να κατηγορεί τον Βορρά για «έλλειψη αλληλεγγύης – αυτή είναι η αλληλεγγύη, η τεράστια εξοικονόμηση», καθώς στην Ελλάδα η επίπτωση του χαμηλού δανεισμού είναι διπλάσια απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα σε πρόγραμμα.

Τώρα, για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα τελειώνει στο τέλος του χρόνου, ακόμα και αν δεν εκταμιευθεί η τελευταία δόση», εξηγώντας ότι αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση με την τρόικα μέχρι τότε -η οποία ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και έχει πολλά θέματα «αγκάθια»- τα χρήματα που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα (1,8 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό – ΕFSF) θα τα χάσει οριστικά. Ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι για πρώτη φορά πολύ συγκεκριμένος και δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα χρονικά πλαίσια του τέλους του 2014. Αν χρειαστεί επιμήκυνση του προγράμματος, τότε ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό θα είναι «μία πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είναι τόσο απλή.

Επίσης ο κ. Ρέγκλινγκ έδωσε τέλος στα σενάρια που βλέπουν το ΔΝΤ να φεύγει από την Ελλάδα και να εξοφλεί τα υπόλοιπα 12 δισ. που απομένουν να δοθούν στη χώρα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. «Αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα δεν συζητείται, δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό, καθώς πολλά κράτη-μέλη έχουν θέσει ως όρο την παρουσία του ΔΝΤ απαραιτήτως για να δανείσουν κάποια χώρα, οπότε δεν βλέπω πώς θα γίνει αυτή η έξοδος του Ταμείου», είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο έμπειρος Γερμανός οικονομολόγος ήταν αρκετά συγκρατημένος λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση, ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΔΝΤ για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους». Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μια επέκταση της ωρίμανσης και μια μικρή μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια και όχι στα δάνεια του EFSF. «Δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει βιασύνη και δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει και καμία ανάγκη ακόμα και γι’ αυτές τις μικρές παρεμβάσεις».

Εκταμίευση δόσης

Σχετικά με το αν η Ελλάδα δεν ζητήσει την εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων του ΔΝΤ -ένα από τα πιθανά σενάρια που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε κατ’ αρχήν ότι «κάτι τέτοιο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το κάνει», για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «κι άλλες χώρες κοντά στη λήξη του προγράμματος με το ΔΝΤ το έχουν κάνει στο παρελθόν». Συγχρόνως, όμως, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο, ενώ δήλωσε ότι με το τέλος της αξιολόγησης θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα.

Τέλος, στο σημαντικό θέμα του τι θα γίνει με την επιτήρηση της χώρας όταν λήξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται ήδη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, «καθώς πρέπει να βεβαιώσουν ότι η χώρα προγράμματος θα εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της». Αυτοί οι έλεγχοι θα γίνονται κάθε έξι μήνες.