Απεσύρθη ρύθμιση για μείωση ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες

Απεσύρθη ρύθμιση για μείωση ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημαντική ρύθμιση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις μικρού μεγέθους βιομηχανίες της χώρας απέσυρε από το νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Η τροπολογία που απεσύρθη ως εκπρόθεσμη κατατέθηκε μία ημέρα νωρίτερα από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου και προβλέπει ότι βιομηχανίες, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, θα μπορούν να θεωρηθούν «επιλέγοντες πελάτες».

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε βιομηχανίες με χαμηλή κατανάλωση αερίου να πάρουν μέρος στις δημοπρασίες που προσφέρει η ΔΕΠΑ, στις οποίες η τιμή του αερίου διαμορφώνεται κατά 10-15 ευρώ η μεγαβατώρα χαμηλότερα από τις τιμές που προμηθεύονται μέσω των συμβάσεων.

Η ρύθμιση, με βάση τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ, ήταν να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, λόγω καθυστέρησης όμως αυτού και προκειμένου οι βιομηχανίες να μπορέσουν να πάρουν μέρος στη δημοπρασία που έχει προγραμματίσει η ΔΕΠΑ για τις 15 Οκτωβρίου, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Τελικά απεσύρθη ως εκπρόθεσμη μαζί με δύο ακόμη τροπολογίες που αφορούσαν τους γενικούς διευθυντές του Δημοσίου και το παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ τόνιζαν χθες ότι η τροπολογία θα επανέλθει άμεσα σε άλλο νομοσχέδιο. Η τροπολογία καλύπτει ένα πάγιο αίτημα της βιομηχανίας, που συνδέεται με την κατάργηση του ορίου κατανάλωσης για τον χαρακτηρισμό της ως «επιλέγοντα πελάτη».

Το όριο αυτό είναι σήμερα πάνω από 10 εκατ. κυβικά μέτρα κατανάλωσης φυσικού αερίου ετησίως. Κύκλοι της τελευταίας έχουν εδώ και καιρό μεταφέρει στο υπουργείο την άποψη ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στις δημοπρασίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συμφωνία με τη ΡΑΕ, καθίσταται δυσμενέστερη η συμμετοχή των μικρών βιομηχανιών, αν αυτές δεν αναζητήσουν το αέριο των δημοπρασιών μέσω προμηθευτή.

Αλλά παλαιότερη ρύθμιση απαγορεύει την πώληση από προμηθευτή σε μη επιλέγοντα πελάτη. Η απαγόρευση αυτή σε συνδυασμό με τους νέους όρους των δημοπρασιών (100% take or pay, λήψη από το εικονικό σημείο που παραπέμπει σε αποσυζευγμένη προμήθεια, δυνατότητα μόνο +20% από τη μέση τιμή της ποσότητας που κατακυρώθηκε στην ετήσια ή τριμηνιαία δημοπρασία), καθιστούσε στην πράξη αδύνατη τη συμμετοχή των μη επιλεγόντων πελατών στις δημοπρασίες ή την αγορά αερίου από δημοπρασία μέσω τρίτου προμηθευτή. Με την εν λόγω ρύθμιση, όταν κατατεθεί, ανοίγει ο δρόμος για φθηνό αέριο και για τις μικρού μεγέθους βιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή