Αφετηρία επανεκκίνησης της Ν.Δ.

Αφετηρία επανεκκίνησης της Ν.Δ.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν, υποθετικά, η επέτειος των 40 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μετά ένα μήνα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιθανότατα θα είχε πολύ περισσότερα να πει και αρκετά ακόμη να εξαγγείλει. Ωστόσο, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα με το μπαράζ διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών του ιδίου του κ. Σαμαρά προκειμένου να πειστούν οι εταίροι της χώρας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από την τρόικα χωρίς όμως να επιστρέψει στις… κακές συνήθειες του παρελθόντος, ο πρωθυπουργός, κατά την αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση για τα 40 έτη από την ίδρυση του κόμματος, αναμένεται να τηρήσει τη γραμμή που ο ίδιος επέβαλε και στα κυβερνητικά στελέχη: των λίγων λόγων.

Υπό την έννοια αυτή, μέχρι αργά χθες το βράδυ, στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού ήταν ανοικτή η συζήτηση για το περιεχόμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει σήμερα το απόγευμα ο κ. Σαμαράς, καθώς ο στόχος ήταν αυτή να υπηρετεί την ανάγκη προβολής της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, με ταυτόχρονη ελάφρυνση των βαρών προς τους ασθενεστέρους, να παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού – μεταρρυθμιστικού πακέτου της «επόμενης ημέρας», αλλά και να σχηματοποιεί το όραμα για τη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, μέσω και της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να σχολιάσει την πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ως προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας έναντι της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μέχρι αργά χθες δεν είχε καθοριστεί το σαφές μείγμα κριτικής έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα περιέχεται στον λόγο του.

Ο κ. Σαμαράς θα είναι ο μοναδικός ομιλητής, ενώ, πέραν του ιδίου, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο ακροατήριο που θα βρίσκεται απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς από εκεί θα επιχειρηθεί να σηματοδοτηθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης – συστράτευσης της κεντροδεξιάς παράταξης. Πλην των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, «παρών» θα δηλώσουν όλοι οι κορυφαίοι της Ν.Δ. (μεταξύ άλλων οι Δημ. Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Στ. Δήμας), ιστορικά στελέχη (Αχ. Καραμανλής, Π. Μολυβιάτης, Ιω. Βαρβιτσιώτης), ενώ αίσθηση προκαλεί, ήδη από την ανακοίνωσή της, η προγραμματισμένη παρουσία του κ. Θεόδ. Ρουσόπουλου, έπειτα από πέντε χρόνια αποχής από τα κομματικά δρώμενα και έντονης ψυχρότητας στις σχέσεις με την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.

Πηγές που βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τις συνεννοήσεις που υπήρξαν κάνουν λόγο για «αμοιβαία διάθεση να κλείσει η πληγή», ενώ ο κ. Ρουσόπουλος, που μετά τη δημόσια αποδοκιμασία Σαμαρά το 2009 είχε τηρήσει προσεκτική στάση, κάνει λόγο για «το κλείσιμο ενός δυσάρεστου κύκλου». Κατά πληροφορίες της «Κ», οι δίαυλοι μεταξύ του πρώην ισχυρού άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου, επί Κ. Καραμανλή, και της νέας ηγετικής ομάδας είχαν ανοίξει σταδιακά εδώ και αρκετούς μήνες, με τον πρώην υπουργό Επικρατείας να διαμηνύει τη διάθεσή του να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις για την επέτειο του κόμματος, κάτι που οριστικοποιήθηκε σε κύκλο επαφών που είχε με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκο.

Αντιδράσεις

Αν και, προφανώς, οι συνεννοήσεις είχαν το «πράσινο φως» από το Μαξίμου, η δημοσιοποίηση της «επιστροφής» Ρουσόπουλου προκάλεσε και αντιδράσεις. Στο πρόσωπο του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου μοιάζουν να περιορίζονται και οι «εκπλήξεις» της σημερινής εκδήλωσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επανεμφάνιση στελεχών με βαρύνοντα ρόλο στη «γαλάζια» κυβερνητική ιστορία. Ο κ. Γ. Σουφλιάς εμφανίστηκε, κατά πληροφορίες, απρόθυμος να συμμετάσχει, αρνητικός υπήρξε και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ενώ δεν απεστάλη πρόσκληση και δεν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε προσέγγιση με τον κ. Γ. Βουλγαράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή