Στόχος της Αθήνας η συμφωνία, αλλά όχι με κάθε κόστος

Στόχος της Αθήνας η συμφωνία, αλλά όχι με κάθε κόστος

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες να γεφυρωθεί η απόσταση με την τρόικα και όχι να ενισχυθεί το κλίμα πόλωσης καταβάλλει η κυβέρνηση, μετά την άκαρπη κατάληξη που είχε η τηλεδιάσκεψη που έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παρά το γεγονός ότι μέχρι αργά το βράδυ χθες το σενάριο μιας νέας διάσκεψης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με την τρόικα παρέμενε πιθανό, το Μαξίμου δεν έδινε το «πράσινο φως», καθώς τις δύο πλευρές χώριζε μεγάλη απόσταση και οι πιθανότητες μιας νέας εμπλοκής ήταν σημαντικές. Αλλωστε, το τελευταίο που θα ήθελε η ελληνική πλευρά είναι η «είδηση» για μία ακόμη άκαρπη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Παρά το γεγονός ότι, ευλόγως, το Μαξίμου αρνείται να σχολιάσει κάθε σχετική πληροφορία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το εξωτερικό, με στόχο την απεμπλοκή της αξιολόγησης και την επιστροφή των ελεγκτών για την τελική συμφωνία. Ο κ. Σαμαράς είχε, χθες, σύντομη συνάντηση με τον κ. Ευ. Βενιζέλο στη Βουλή, στο περιθώριο της –χωρίς τη συνυπογραφή της τρόικας– κατάθεσης του προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πολιτικοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους.

«Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα γίνει με κάθε κόστος… Οπου δεν μπορούμε ή δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών δεν θα υποχωρήσουμε», σημείωνε, αργά χθες βράδυ, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, περιγράφοντας τις συζητήσεις που διεξάγονται ως «τη σκληρότερη διαπραγμάτευση των τελευταίων ετών». Δεδομένου ότι το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου έχει οριστικά χαθεί, η ελληνική πλευρά επενδύει, προφανώς, σε μία έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, τα σενάρια περί σύντομης ή μακράς παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, επί της ουσίας, απορρίπτονται από την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνον για πρακτικούς λόγους, καθώς προϋποθέτουν την έγκριση των Κοινοβουλίων στο εξωτερικό, αλλά και για πολιτικούς, αφού θα ακύρωναν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί της αλλαγής σελίδας.

«Στόχος μας είναι να κλείσουμε», σημειώνουν οι ίδιες πηγές ενώ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο παράτασης, ο κ. Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση». O υπουργός Οικονομικών ανέδειξε ως μείζονα διαφορά το δημοσιονομικό, σημειώνοντας πως «μας πιέζουν για τον προϋπολογισμό» και υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν «έχουν κάνει λάθη». Κατά τον κ. Χαρδούβελη, η επιστροφή της τρόικας «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μία ημέρα. Μπορεί να διαπραγματευόμαστε για έξι μήνες, μπορούμε όμως να έχουμε και απόφαση μέσα σε μία ημέρα».

Πρόγραμμα αντί… χάους

Οι ούτως ή άλλως περιορισμένες εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά καθίστανται πιο δυσχερείς και από τα συνεχή μηνύματα από τις Βρυξέλλες. Και ναι μεν η παρέμβαση της Αθήνας προς τον κ. Γιουνκέρ είχε ως αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν κ. Μ. Σχοινάς να αναγνωρίσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, έναντι του ενδεχόμενου χάους, που επίσης διαμηνύθηκε από τις Βρυξέλλες, συζητήθηκε και στο εσωτερικό. «Αν είναι να επιλέξω μεταξύ του να είναι η χώρα χωρίς πρόγραμμα και μιας παράτασης λίγων εβδομάδων ή λίγων μηνών, θα επέλεγα το δεύτερο, διότι θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο για τη χώρα να είναι στον αέρα», επισήμανε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδης (99,5). «Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς, δεν αντέχει άλλο ο λαός. Ας πάει το πρόγραμμα λίγο πίσω. Είπαμε να βγούμε από το Μνημόνιο, αλλά δεν θα εξοντώσουμε και τον ελληνικό λαό», προσέθεσε, από την πλευρά του, ο κ. Λεω. Γρηγοράκος.

Οπως, ωστόσο, προειπώθηκε, η εκδοχή της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος μοιάζει η πλέον απευκταία για την ελληνική πλευρά. Στον αντίποδα, η ανάδειξη των κινδύνων που εγκυμονεί η έκθεση της Ελλάδας, χωρίς δίχτυ στήριξης, στις αγορές –όπως θα συμβεί από 1/1/2015 αν στο μεσοδιάστημα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές– συνιστά, εκ των πραγμάτων, ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα τόσο έναντι της κοινής γνώμης που παρακολουθεί όσο και έναντι των βουλευτών της συμπολίτευσης, που θα κληθούν να νομοθετήσουν στη Βουλή το όποιο περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή