Ευ. Βενιζέλος: Δεν δεχόμαστε μέτρα λιτότητας

Ευ. Βενιζέλος: Δεν δεχόμαστε μέτρα λιτότητας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές σε εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις επανέλαβε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξαναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «κάποιοι επιδιώκουν» να δημιουργήσουν «ένα παντελώς αβάσιμο κλίμα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι το σύστημα δεν χρειάζεται παρά «ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις». Ετάχθη εκ νέου υπέρ της ανάγκης για διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ περιέγραψε τη διαπραγμάτευση ως δύσκολη επειδή δεν αφορά μόνον την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Οπως είπε, με τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται μια «επίπονη» προσπάθεια που θα οδηγήσει στον «επανακαθορισμό της σχέσης μας με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στην τρέχουσα διαπραγμάτευση «δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της προοπτικής του ελληνικού δημοσίου χρέους». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει ανάγκη «για μια νέα γενιά παρεμβάσεων», δίχως αυτή η πρακτική «να ανοίγει νέα διαπραγματευτικά μέτωπα με κυβερνήσεις και κοινοβούλια στην Ε.Ε.».

Εξέφρασε, ακόμη, την αισιοδοξία ότι οι διαδικασίες για τη συμφωνία είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν γρήγορα. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να έχουν ολοκληρωθεί ώς την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (8 Δεκεμβρίου), το αργότερο, «πριν εμφανιστούν οποιεσδήποτε ανάγκες» και, σε κάθε περίπτωση, πριν αρχίσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε και χθες ότι τις διαπραγματεύσεις επηρεάζει «περισσότερο από οτιδήποτε» η πολιτική αβεβαιότητα. Και υπογράμμισε ότι «τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά εάν υπήρχε συναίνεση γύρω από τα αυτονόητα», όπως περιέγραψε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εσωκομματικά

Στο ενδοκομματικό μέτωπο, ο κ. Βενιζέλος (ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό από χθες το βράδυ και θα επιστρέψει το βράδυ της Πέμπτης) έχει να αντιμετωπίσει μια αυξημένη κινητικότητα. Βουλευτές και διάφορα στελέχη απ’ όλες τις κομματικές βαθμίδες που συμφωνούν με τις τελευταίες πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να συντονιστούν. Χθες, επανήλθε ο κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε (Παραπολιτικά Fm) ότι «Σαμαράς και Βενιζέλος οδήγησαν τη χώρα σε μια επικίνδυνη αποτυχία». Ο κ. Ραγκούσης είπε, επίσης, ότι «η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου είναι η μόνη λύση που μπορεί να σκεφτεί κανείς ώστε να επιλυθούν προβλήματα που δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος εκτίμησε, πάντως (ΝΕΡΙΤ), ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα κάνει δικό του κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή