Βρυξέλλες: πιθανή η τεχνική παράταση του προγράμματος

Βρυξέλλες: πιθανή η τεχνική παράταση του προγράμματος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά με βασικό θέμα τον προϋπολογισμό. «Σε έναν ιδανικό κόσμο θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνία και σε επίπεδο προσωπικού μέχρι την Δευτέρα» είπε, αλλά τόνισε ότι «αυτή δεν είναι η βασική προσδοκία». Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο η τεχνική παράταση του προγράμματος είναι το πιο πιθανό σενάριο και στη συνέχεια η υπόσχεση για το πρόγραμμα ECCL, την προληπτική πιστωτική γραμμή. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμα το ECCL, αλλά όταν το κάνει θα είμαστε θετικά διακείμενοι».

Για να υπάρξει τεχνική παράταση θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια «και αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που θα παρουσιαστούν στα κοινοβούλια. Αν ζητήσει η Ελλάδα ECCL, τότε το Eurogroup είναι πιθανό να συμφωνήσει, μια πρώτη πολιτική συζήτηση μπορεί να γίνει, αλλά δεν βλέπω την κυβέρνηση να καταθέτει αίτημα», δηλώνει ο αξιωματούχος. Παράλληλα, εκτιμά ότι κάποιο τέτοιο αίτημα «δεν χρειάζεται να κατατεθεί τον Δεκέμβριο, αυτό μπορεί να γίνει και πιο μετά. Από τη στιγμή που πρόκειται για γραμμή πίστωσης δεν χρειάζεται να έρθει αμέσως μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος, θα μπορούσε να συμβεί και μια βδομάδα μετά».

Η καταληκτική ημερομηνία για αίτημα από την Ελλάδα της τεχνικής επέκτασης είναι η 14η ή η 15η Δεκεμβρίου καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία τα κοινοβούλια είναι διαθέσιμα. Από εκεί και έπειτα δεν θα υπάρχει ο χρόνος να επικυρωθεί μια απόφαση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα από 1η Ιανουαρίου χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στις ελληνικές εκλογές λέγοντας ότι «είναι στο μυαλό όλων, άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο. Το ζήτημα είναι όμως να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης ότι τo πρόγραμμα εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, ότι κανένας δεν σκέφτεται τι θα γίνει αν το τάδε κόμμα έρθει πρώτο ή δεύτερο στις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν δεσμεύσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη νέα συμφωνία».

Εξάλλου, σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ήδη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που δεν είναι και μεγάλο πράγμα καθώς το ΔΝΤ έχει ήδη πρόγραμμα με την Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2016. Ένας ακόμα λόγος για την τεχνική παράταση είναι και η απόδοση της δόσης του 1,8 δισ. από το τρέχον πρόγραμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή