Επί τάπητος η παράταση του προγράμματος

Επί τάπητος η παράταση του προγράμματος

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος είναι πλέον το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την Ελλάδα, εκτίμησε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες στις Βρυξέλλες. Με το χρονικό πλαίσιο να είναι πλέον στο όριο, το ρεαλιστικό σενάριο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι δεν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα έως την ερχόμενη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, που είναι και το τελευταίο προγραμματισμένο Eurogroup της χρονιάς. Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν μέχρι αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός και το δημοσιονομικό κενό.

Ετσι, τα βήματα των επόμενων ημερών, με την προϋπόθεση  ότι  δεν  θα έχει κλείσει η αξιολόγηση έως τη Δευτέρα, είναι τα ακόλουθα:

1. Επίσημο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την τεχνική επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απόφαση για τη διάρκεια της επέκτασης, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές –την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα– τις επόμενες δέκα μέρες.

2. Επικύρωση της απόφασης επέκτασης του προγράμματος από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, όπως προβλέπεται. «Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που θα παρουσιαστούν στα Κοινοβούλια», εξηγούσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσει η Ελλάδα την τεχνική επέκταση και να προλάβει και την επικύρωση από εθνικά Κοινοβούλια είναι η 14η ή η 15η Δεκεμβρίου. Αν περάσουν άπρακτες αυτές οι ημερομηνίες, δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να επικυρωθεί μια απόφαση, διότι τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια κλείνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας, καθώς το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

3. Μετά την απόφαση της τεχνικής επέκτασης του προγράμματος, το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συζήτηση για παροχή προληπτικής γραμμής –που θα πρέπει και αυτή να ζητηθεί από την Ελλάδα– μπορεί να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά όχι και να ληφθεί τελική πολιτική απόφαση χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε «ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη την ECCL, αλλά όταν το κάνει, θα είμαστε θετικά διακείμενοι».

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο όλα να αποφασιστούν τον Δεκέμβριο. Η προληπτική γραμμή μπορεί να αποφασιστεί και τον Ιανουάριο και δεν χρειάζεται να ακολουθήσει χρονικά ακριβώς μετά την τεχνική επέκταση του προγράμματος, αλλά και μία εβδομάδα αργότερα.

Ενεργός ρόλος ΔΝΤ

Η αντίληψη στα κράτη-μέλη είναι ότι το ΔΝΤ θα έχει ενεργό ρόλο στην απόφαση για την επόμενη μέρα την Ελλάδας. Αλλωστε, αυτό το έχει ήδη δεχθεί η ελληνική πλευρά. Στην απαντητική επιστολή που έστειλε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στην τρόικα, αναφέρει ότι δέχεται να μετατραπεί το τρέχον πρόγραμμα σε μία διαφορετική προληπτική γραμμή (EFF) στην οποία θα περάσουν τα απομείναντα 12,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα έως το 2016 για τη χώρα μας.

Σχετικά με το κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση υπέρ της εφαρμογής των όσων συμφωνήσει η τρόικα με τις ελληνικές αρχές, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε αρνητικά. Τόνισε επίσης ότι τo πρόγραμμα εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και ότι «κανένας δεν σκέφτεται τι θα γίνει αν το τάδε κόμμα έρθει πρώτο ή δεύτερο στις εκλογές. Αυτό που έχει την υπέρτατη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή