Προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος

Προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά -τόσο ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα και τη διάρκεια παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος όσο και ως προς την εφαρμογή του σχεδίου επιτάχυνσης της προεδρικής εκλογής- έχει μπροστά της η κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή συνάντηση των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εχοντας ως δεδομένα τα όσα συζητήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Euroworking Group, όπου οι Στ. Παπασταύρου και Τ. Αναστασάτος προχώρησαν και σε διά ζώσης επαφές με τα τεχνικά στελέχη της Ευρωζώνης, οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τα περιθώρια για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως μείζονες υποχωρήσεις στις «κόκκινες γραμμές» που περιγράφονται στην επιστολή (e-mail) Χαρδούβελη. Πηγές του Μαξίμου έκαναν, εξωδίκως, λόγο για σύγκλιση σε αρκετά σημεία, μετά σειρά τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, χωρίς ωστόσο αυτό να συνιστά ή να προδιαγράφει συμφωνία. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση, εκτίμησε πως «η τρόικα θα επιστρέψει… κι έχουμε τη δυνατότητα πράγματι πριν από τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν από την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη στις 15/12, να έχουμε μια τεχνική συμφωνία των επιτελείων».

Από πηγές της τρόικας επιβεβαιωνόταν ο περιορισμός του δημοσιονομικού κενού, «αν και η διαφορά παραμένει». Η εκτίμηση των ελεγκτών ήταν ότι η Αθήνα δεν έχει περιθώρια περαιτέρω μείωσης. Οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν την επιφύλαξή τους για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί τελικά στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Αθήνα θα διεκδικήσει μια πολιτική συμφωνία για μικρή παράταση του Μνημονίου και δέσμευση των εταίρων ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στο καθεστώς προστασίας υπό τις γραμμές πίστωσης.

Η ρύθμιση 100 δόσεων

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στα δημοσιονομικά, καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Χθες, ο κ. Βενιζέλος προδιέγραψε διαδικασία επαλήθευσης και ελέγχων για την ένταξη των μεγαλοοφειλετών (επιχειρήσεων) στη ρύθμιση οφειλών αλλά και ενίσχυση των υφιστάμενων ρυθμίσεων (12 – 24 δόσεις) ώστε να περιοριστούν οι λόγοι μετακίνησης οφειλετών στη νέα ρύθμιση. Λίγο αργότερα, ωστόσο, το υπ. Οικονομικών διέψευδε τα σενάρια αλλαγών ενώ στο γραφείο του υπ. Επικρατείας Δημ. Σταμάτη πραγματοποιούνταν διαδοχικά ραντεβού, και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προς αναζήτηση λύσης.

Εφόσον ο πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας χωρίς την απαίτηση μέτρων που δεν μπορεί να «σηκώσει» η ελληνική πλευρά, τότε θα εξαντληθούν τα περιθώρια συμφωνίας, στέλνοντας τη διαδικασία εκλογής Προέδρου κοντά στο απώτατο συνταγματικό όριο του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως προελέχθη, βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρξουν και, υπό την έννοια αυτή, το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων παραμένει ισχυρό. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή ομιλία του κ. Σαμαρά στη Βουλή, για τον προϋπολογισμό, ειδικά από τη στιγμή που στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου οι ζυμώσεις ενόψει προεδρικής εκλογής και με στόχο την αποτροπή μιας περιπέτειας είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή