Ωρα ευθύνης των βουλευτών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο ένα αποτέλεσμα που θα σηματοδοτεί ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δύναμης, σε σχέση με τους 155 βουλευτές που διαθέτουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και θα επιτρέπει, μέσω των λευκών ή των αποχών της πρώτης εκλογής, την εξασφάλιση των 180 στην τρίτη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός μπαίνει ο ίδιος στη μάχη της προεδρικής εκλογής, ο πρώτος γύρος της οποίας προγραμματίστηκε για τις 7 μ.μ. της προσεχούς Τετάρτης.

Χθες, από το βήμα της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα της ευθύνης των βουλευτών», καθώς το Μαξίμου προβληματίζεται από την αναδίπλωση αρκετών εκ των ανεξαρτήτων, η στάση των οποίων θα κρίνει την έκβαση της εκλογής. «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για τους βουλευτές, να δουν τι έγινε, να μετρήσουν τις συνέπειες, να πάρουν τις αποφάσεις τους», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές και θα τιμωρήσουν εκείνον που προσπαθεί να τις εκβιάσει. Η κυβέρνηση προβληματίζεται από τους οικονομικούς κλυδωνισμούς που προκαλεί η επικείμενη προεδρική εκλογή, ωστόσο αφενός επικαλείται αυτό το δεδομένο για να αιτιολογήσει την απόφαση επίσπευσης των διαδικασιών («δεν μπορούμε μετά μία πορεία μέσα από θυσίες να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει στην αβεβαιότητα, το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως», ανέφερε ο κ. Σαμαράς), αφετέρου τις ερμηνεύει ως φόβο των αγορών έναντι της αντιπολίτευσης. «Δεν χρειάζεται εμείς να πούμε τίποτα, ο τρόμος που προκαλούν τα λέει όλα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το παράδοξο

Η κυβέρνηση και, κυρίως, ο ίδιος ο υποψήφιος για την Προεδρία Στ. Δήμας βρίσκονται αντιμέτωποι με το εξής παράδοξο: η υποψηφιότητα να αντιμετωπίζεται από θετικά έως διθυραμβικά (ακόμη και από την Κομισιόν και τους μη συνδεδεμένους με το ΕΛΚ Ευρωπαίους Πράσινους) και, παρ’ όλα αυτά, να μην υπερψηφίζεται, τουλάχιστον βάσει των δημοσίων δηλώσεων. Εξ αρχής τα «μαθηματικά» δεδομένα της εκλογής ήταν δυσμενή, καθώς για την επίτευξη των 180 η κυβέρνηση χρειάζεται ένα σημαντικό αριθμό από τους 24 ανεξάρτητους, αλλά και διψήφιο αριθμό βουλευτών από τις Κ.Ο. των ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Ο κ. Σαμαράς, που σήμερα συγκαλεί την Κ.Ο. της Ν.Δ., θα έχει τουλάχιστον μία ακόμη ευκαιρία κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Την προσεχή Τρίτη, στην Ολομέλεια, θα συζητηθεί η πρόταση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση, η ολοκλήρωση της οποίας συνιστά ένα ακόμη διακύβευμα για τους βουλευτές. Ο κ. Σαμαράς έδωσε από χθες στίγμα των προθέσεών του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και… νέα ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Δήμα: «Ελέχθησαν ψέματα ακόμη και ότι υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού βουλευτών για να ψηφίσουν ΠτΔ. Παράλληλα στιγματίζουν όσους θέλουν να ψηφίσουν… Τώρα διαδίδουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας μέχρι το τέλος. Ο Στ. Δήμας θα είναι υποψήφιος για τρεις ψηφοφορίες».

Η αναφορά του κ. Σαμαρά κρίθηκε επιβεβλημένη (σ.σ. το επεσήμανε και κατά τη δήλωση – ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα), καθώς το Μαξίμου βρέθηκε, από την πρώτη στιγμή, αντιμέτωπο με σενάρια αλλαγής του υποψήφιου Προέδρου, μεταξύ β΄ και γ΄ ψηφοφορίας. Τα σενάρια πυροδοτήθηκαν από δηλώσεις βουλευτών, κυρίως της Κεντροαριστεράς (σ.σ. αλλά και από τον κ. Π. Χαϊκάλη των ΑΝΕΛ), που ήθελαν τον κ. Δήμα να αντικαθίσταται πριν από τη γ΄ ψηφοφορία από άλλη υποψηφιότητα, όπως αυτή του κ. Φ. Κουβέλη. Πολιτικά στελέχη, πάντως, σχολιάζοντας τη σχετική σπερμολογία, αδυνατούσαν να καταλήξουν αν αυτή υποσκάπτει την υποψηφιότητα Δήμα ή αν, αντιθέτως, υπονομεύει, οριστικά, τον κ. Κουβέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή