Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου κινείται εκτός ΠΑΣΟΚ

Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου κινείται εκτός ΠΑΣΟΚ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κινούμενο εκτός ΠΑΣΟΚ περιέγραψε χθες τον κ. Γ. Παπανδρέου, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ερώτημα για τα «εσωτερικά» του κόμματός του ως εξής: «Δεν υπάρχουν εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε». Ο κ. Βενιζέλος αναφερόταν, προφανώς, στον κ. Παπανδρέου, στην πλευρά του οποίου παραμένει έντονη η κινητικότητα, μετά και την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για την ανάδειξη νέου Προέδρου, τη δημιουργία νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και τον σαφή υπαινιγμό για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Λίγο νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδιδε ανακοίνωση με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον προσκείμενων στον κ. Παπανδρέου, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Και δη εναντίον των κ. Φίλ. Σαχινίδη και Θ. Μωραΐτη, οι οποίοι χθες το πρωί, σε συνεντεύξεις τους, αμφισβήτησαν εκ νέου τον κ. Βενιζέλο και τη συγκυβέρνηση. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι κάποια στελέχη (κοινοβουλευτικά και μη) έχουν αποφασίσει να συνδεθούν άνευ επιστροφής στο άρμα του κ. Παπανδρέου, γι’ αυτό και τα αντιμετωπίζουν ως ουσιαστικά ομιλούντα εξ ονόματος του πρώην πρωθυπουργού. Πρόθεση διαγραφών των βουλευτών που διαφοροποιούνται δεν υπάρχει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Στην ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη γίνεται λόγος για «τα ίδια πάντα δύο – τρία στελέχη που έχουν προφανώς κάνει την επιλογή τους και εκφράζουν μια πολύ συγκεκριμένη, αμετανόητη, αντίληψη, επιδιώκουν να υπονομεύσουν, με αυτά που λένε κάθε λίγο και λιγάκι, τις προσπάθειες της χώρας και της παράταξης». Τους κατηγορούν, επίσης, ότι «ασεβούν εις βάρος των συντρόφων και συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως εις βάρος του ελληνικού λαού, τις αγωνίες και τις προτεραιότητες του οποίου αγνοούν στο όνομα των δικών τους μικρών προσωπικών στρατηγικών». Επισημαίνεται, ακόμη, ότι «το 2009-2010 είναι πολύ κοντά και όλοι θυμούνται πρόσωπα και καταστάσεις».

Ο κ. Σαχινίδης είχε νωρίτερα ταχθεί (ΣΚΑΪ) υπέρ της εκλογής Προέδρου, αλλά και της δημιουργίας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Και μάλιστα με τη συνεννόηση των κ. Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, που θα οδηγήσει σε αποχώρηση του σημερινού πρωθυπουργού. «Είναι υπόλογος ο πρωθυπουργός αν δεν αναζητήσει συναίνεση», είπε ενδεικτικά. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2011 «παραιτήθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί ισχυρό μέτωπο στη χώρα, για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της». Ο κ. Σαχινίδης επέμεινε, ακόμη, στην άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση, προκειμένου να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του.

Σφοδρότατη κριτική έναντι των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου άσκησε και ο κ. Μωραΐτης, ο οποίος, ωστόσο, επισήμανε (ΑΝΤ1) ότι θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Μωραΐτης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι «παίζουν τη χώρα στα ζάρια» με βάση το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και επανέλαβε τη συμφωνία του με την πρόταση του κ. Παπανδρέου για προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ και αλλαγή ηγεσίας από τη βάση. Δήλωσε, επίσης, ότι θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να κάνει νέο κόμμα. Εκ των παπανδρεϊκών, χθες μίλησε και ο κ. Γ. Πεταλωτής, ο οποίος επίσης ετάχθη (Παραπολιτικά 90,1) υπέρ της πρότασης του κ. Παπανδρέου για νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Ενωτικός εμφανίστηκε χθες ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χαρακτήρισε «λογικά» όσα λέει ο κ. Παπανδρέου. Ωστόσο επισήμανε ότι εκείνο που απουσιάζει αυτή τη στιγμή από τη χώρα είναι «η ηθική, η δίκαιη, η τολμηρή φωνή του ριζοσπαστικού μέτρου». Ο κ. Χρυσοχοΐδης ετάχθη υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου μετώπου «το οποίο θα είναι εκλογικό σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση μέτωπο ανασύνταξης. Ανοιχτά από τα κάτω, από τους πολίτες, χωρίς αρχηγούς, χωρίς προέδρους, χωρίς δελφίνους, ενωτικά, αποφασιστικά, είναι πια αναγκαιότητα για τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή