«Πρόεδροι» για… μία μέρα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ άλλοτε ένας πολιτικός δεν… διέγραψε τόσους προέδρους σε μία μονάχα στιγμή: Ο Σταύρος Δήμας ανακοινώθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δεκάδες άλλοι έμειναν με τη χαρά της πρότασης να σιγοσβήνει στο πολιτικό τους καντηλάκι. Γεγονός αποτελεί ότι απ’ το καλοκαίρι έως τώρα οι προεδρικές προτάσεις πέφτουν βροχή. Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ περιέγραψε καλύτερα απ’ όλους πώς κόντεψαν να τη χρίσουν προεδρίνα: «Ανέβηκαν στη Γαλλία Ελληνες δημοσιογράφοι», διηγείται, «και μου λένε “κυρία Αρβελέρ, θα γίνετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας;”. Και τους απαντώ “αποκλείεται”. Τότε με ρωτάνε “γιατί;”. Λέω “δεν έχω τα τυπικά προσόντα”. Μου λένε “πώς; Τόσες ακαδημίες, τόσα διδακτορικά”. Λέω, “βρε παιδί μου, δεν έχω κάνει το στρατιωτικό μου”!».

Αντιστοίχως, ο Γιάννης Μπουτάρης με το που τον κύκλωσαν τα σμήνη δημοσιογράφων, απάντησε στο «θα γίνετε Πρόεδρος;» με την ατάκα «έχετε δει πρόεδρο με τατουάζ;», και το όνειρο πνίγηκε στο μελάνι. Αλλά βέβαια υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι που πήραν τον ρόλο τους στα σοβαρά. «Τιμή μου να με προτείνουν για πρόεδρο!» βγήκε και είπε στο ραδιόφωνο ο Δ. Κρεμαστινός την επομένη που ακούστηκε τ’ όνομά του.

Στον αντίποδα, ο Θ. Πάγκαλος. Εκείνος, αυτοσαρκαζόμενος (αν και μ’ αυτά τα πράγματα δεν ξέρει ποτέ κανείς…), δήλωσε πως «αν με προτείνουν για Πρόεδρο, εγώ θα πω “ναι”!» – αλλά καθώς ουδείς αποτόλμησε την αποκοτιά, γράφτηκε στα πρακτικά μονάχα η δική του πρόταση για Πρόεδρο: «Αν μου αρέσει κάποιος, θα βγω και θα το πω: Αλέκος Παπαδόπουλος!». Και για να βάλει και την απαραίτητη δόση παγκαλικής γλαφυρότητας στην πρότασή του, ο πρώην υπουργός «στόλισε» και τον Φώτη Κουβέλη. Του οποίου η προεδρική προοπτική όπως είπε «είναι σαν να γυρνάς σπίτι να ψάξεις τι θα φας, και να βρίσκεις μόνο ένα… σφιχτό αυγό!».

Το ίδιο το σφιχτό αυγό, βέβαια, παραλίγο να γίνει ομελέτα απ’ τις πολλές ανατροπές. Ο κ. Κουβέλης κάποτε έμοιαζε πιθανό να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ τώρα πλέον μοιάζει απίθανο ακόμη και να παραμείνει πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Οσο για την υποψηφιότητά του για την Ηρώδου Αττικού… αυτή θάφτηκε κάτω απ’ τον σωρό των ονομάτων στον ημερήσιο Τύπο: Ντόρα Μπακογιάννη, Παναγιώτης Πικραμμένος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Γαβράς, Μαρία Δαμανάκη, Δημήτρης Νανόπουλος, Νικηφόρος Διαμαντούρος… Το προεδρικό, απ’ τις πολλές καρέκλες, άρχισε να μοιάζει με σινεμά multiplex.

Και σαν να μην έφταναν οι ελληνικές προτάσεις, στην Ιταλία ένας ευφάνταστος κύριος που δουλεύει στη «Ρεπούμπλικα» έγραψε πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζει για το Προεδρικό Μέγαρο τον… Βαγγέλη Μαρινάκη! Ομως, στην πραγματική ζωή, μάλλον δεν θα κρεμαστεί σύντομα το λάβαρο με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στην Ηρώδου Αττικού. Βλέπετε, η απόσταση ανάμεσα στις λίστες και στο Προεδρικό είναι τόσο μεγάλη, όσο το κενό ανάμεσα στον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο που στηρίζει ο Στ. Θεοδωράκης, τον επιχειρηματία Κ. Αγγελόπουλο που προτείνει ο Απόστολος Γκλέτσος και την «υποψήφια που θα ψήφιζα, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη», που υποστηρίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Αλλά, βέβαια, υπάρχουν και οι παραδοσιακές προτάσεις. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ας πούμε, σκέφτηκε ως πρώτη επιλογή τον Γιώργο Σουφλιά, τον αγαπημένο προεδρικό επιλαχόντα κάθε εκλογής, που όμως όλα δείχνουν πως κι αυτή τη φορά την καρέκλα θα τη βλέπει με το κιάλι. Η ίδια μαύρη προεδρική μοίρα δείχνει να περιμένει και τον έτερο αιώνιο υποψήφιο, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, που αυτή τη φορά τον πρότεινε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος: μπροστά στου Προεδρικού την πόρτα, η παρουσία του μοιάζει εξαιρετικά με εκείνη που είχαν του ρεμπέτικου τα δύο πολυτραγουδισμένα χόρτα.

Αλλά καθώς τα χόρτα αγαπούν να ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα, οι «πρόεδροι» απ’ τον Σεπτέμβρη και μετά άρχισαν να εμφανίζονται σε ομάδες. Ο κ. Παν. Τέτσης, ας πούμε, πρότεινε την τριπλέτα Απόστολος Κακλαμάνης – Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα – Δημήτρης Παντερμαλής. Το μόνο που δεν διευκρίνισε ήταν ποιος απ’ τους τρεις θα κερδίσει στον τελικό, οπότε η μεταξύ τους μάχη επικράτησης θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο ίδιο μήκος προεδρικού κύματος και ο κ. Θ. Βερέμης, που έκανε πρόταση – σιδηρόδρομο: Μαριέττα Γιαννάκου, ή Μ. Σταθόπουλο, ή Απ. Γεωργιάδη, ή Ελένη Αρβελέρ, ή Αγγελική Κοτταρίδου, ή Χρ. Πισσαρίδη, ή Στ. Μάνο, ή Θ. Παπαλεξόπουλο, ή τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή