ΠΑΣΟΚ: Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να δώσουν τη λύση

ΠΑΣΟΚ: Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να δώσουν τη λύση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή στη διάθεση των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και όσων εντάσσονται στα κόμματα του «συνταγματικού τόξου», υπέρ της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, διακρίνουν στη Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης των ψήφων που θα προστεθούν στην κυβερνητική πλειοψηφία και, μάλιστα, χθες περιέγραψε και τις πιθανές δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντληθούν αυτές. Μετά και τις δηλώσεις του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος επισήμανε πως δεν πρόκειται να θεωρήσει «αργυρώνητο» ή «αποστάτη» όποιον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ υπερψηφίσει -παρά τη σχετική αντίθετη απόφαση του κόμματος- τον προτεινόμενο ΠτΔ, στη Χαρ. Τρικούπη φαίνεται να εκτιμούν ότι στο εσωτερικό του κόμματος της Αγ. Κωνσταντίνου υπάρχει μια ομάδα προσώπων τα οποία ενδεχομένως είναι πρόθυμα να παράσχουν θετική ψήφο.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του κ. Βενιζέλου στις Βρυξέλλες, από όπου επισήμανε ότι η λύση (δηλαδή η επίτευξη των 180 θετικών ψήφων) «πρέπει να δοθεί μέσα από τη συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου» αλλά και από τη συνειδητοποίηση του «ατομικού ρόλου του βουλευτή, λόγω του μεγάλου αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών». Συμπλήρωσε ότι «δεν έχει περάσει η φάση της ευθύνης που έχουν τα κόμματα να ερμηνεύσουν σωστά τη βούληση και την αγωνία του ελληνικού λαού», αποστροφή η οποία εκλαμβάνεται ως ευθεία παραίνεση προς τον κ. Φ. Κουβέλη και στον κ. Π. Καμμένο να ταχθούν υπέρ της ανάδειξης Προέδρου. Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Π. Ρήγας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούσε ότι θα βοηθούσε στην ανάδειξη ΠτΔ πιθανή πρόταση για ανακοίνωση ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, η οποία θα ανακοινωνόταν μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας.

Ωστόσο, επισήμανε (9,84) ότι μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από «τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου», διαφορετικά δεν θα μπορέσει «να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο υποβάλλεται». Ο κ. Ρήγας, επίσης, εκτίμησε ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή λέγοντας πως δεν το ελπίζει «γενικά και αφηρημένα», αλλά επειδή βλέπει πως αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια κυρίαρχη τάση στην ελληνική κοινωνία υπέρ μια τέτοιας εξέλιξης. Σε παρόμοια εκτίμηση προχώρησε χθες και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας ο οποίος μίλησε για «κλίμα που αλλάζει», αλλά και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ζήτησε (Mega) ανάδειξη ΠτΔ και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται οι τριβές μεταξύ στελεχών του κόμματος και όσων τάσσονται υπέρ των προτάσεων που έχει καταθέσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Θ. Μωραΐτης ετάχθη εκ νέου υπέρ της πρότασης για αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας (ΣΚΑΪ) ότι «δεν είναι έντιμη» η στάση όσων λένε «πάμε με τον Βενιζέλο μέχρι τις εκλογές και τον ρίχνουμε μετά». Ο κ. Μωραΐτης περιέγραψε επίσης ως προβληματικό το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που εκπέμπει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Στην εξελισσόμενη συζήτηση παρενέβη χθες και ο κ. Π. Γερουλάνος. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα στήριζε «κάθε τέτοια πρωτοβουλία στον βαθμό που οποιοσδήποτε προτείνει πράγματα με ένα συγκεκριμένο σοσιαλιστικό στίγμα». Και εκτίμησε ότι «αν η κίνηση του Γ. Παπανδρέου δεν παρουσιάσει κάτι καινούργιο και πολιτικά συγκροτημένο, θα έχει την τύχη και των άλλων παρόμοιων προσπαθειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή