«Παγώνουν» δύο κεφάλαια Ε.Ε. – Τουρκίας

«Παγώνουν» δύο κεφάλαια Ε.Ε. – Τουρκίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά την πίεση 14 κρατών-μελών στη χθεσινή συνεδρίαση Γενικών Υποθέσεων για να ανοίξουν δύο τουρκικά διαπραγματευτικά κεφαλαία, η κυπριακή πλευρά κατάφερε να κερδίσει μια ξεκάθαρη θέση με αυστηρά συμπεράσματα για την Τουρκία και τα παραπάνω κεφάλαια να παραμένουν παγωμένα.

«Δεν ήταν ευχάριστη η συνεδρία», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης λίγο μετά τη λήξη της σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, θέλοντας να τονίσει την πίεση υπό την οποία βρέθηκε η κυπριακή πλευρά.

Το βασικό επιχείρημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξέφρασε χθες και ο ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδης, παραμένει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ίσχυσε κατά την κρίση της Ουκρανίας πρέπει να ισχύσει και για την περίπτωση της Κύπρου, τη στιγμή που το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να πλέει στην ΑΟΖ νοτίως της Κύπρου. Η Τουρκία με αυτό τον τρόπο, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, «αμφισβητεί την ίδια τη νομική οντότητα της χώρας», και διευκρίνισε πως τα κεφάλαια που αναφέρονται στα Θεμελιώδη Δικαιώματα και στη Δικαιοσύνη μένουν κλειστά όχι γι’ αυτό τον λόγο, αλλά διότι η Αγκυρα -παρά τα χρόνια που έχουν παρέλθει- δεν έχει κάνει καμία κίνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, όσοι επιθυμούσαν το άνοιγμα των κεφαλαίων το έκαναν διότι ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες που είναι δημοκράτες και θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία. «Ομως το μήνυμα αυτό θα το λάμβανε ο κ. Ερντογάν μέσω των μέσων ενημέρωσης που ο ίδιος ελέγχει, αφού όλοι οι αντίθετοι δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή. Τι θα διαπραγματευτείτε με τον κ. Ερντογάν;», αναρωτήθηκε ο κ. Κασουλίδης. «Εάν νομίζετε ότι διαπραγματεύεστε, θα σας πει να κοιτάτε τη δουλειά σας».

Στη χθεσινή συνεδρίαση μόνο η Ελλάδα και η Αυστρία στήριξαν την Κύπρο, με τη Βρετανία να κρατάει ήπια στάση και πιο έντονη αντίδραση από Γαλλία και Γερμανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Ολλανδία έθεσε θέμα για τις πρόσφατες συλλήψεις των δημοσιογράφων στην Τουρκία. Γι’ αυτό χθες προστέθηκε και άλλη μία παράγραφος στα συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι «το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τον σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα». Συγχρόνως τέθηκε θέμα επανεξέτασης του άρθρου 10 που αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που δίνει η Ε.Ε. στις υποψήφιες χώρες-μέλη, με τον επίτροπο Χαν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού της διανομής των κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή