Σε κλίμα εκλογών η δεύτερη ψηφοφορία

Σε κλίμα εκλογών η δεύτερη ψηφοφορία

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να προετοιμάζονται παράλληλα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών διεξάγεται σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη σημερινή ψηφοφορία, ο κ. Σταύρος Δήμας αναμένεται να υπερβεί «καθαρά» τις 160 ψήφους της περασμένης Τετάρτης, καθώς σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν καταστήσει σαφές ότι θα τον ψηφίσουν από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι κ. Β. Οικονόμου, Γ. Κουράκος, Π. Μελάς και Μίκα Ιατρίδη, ενώ αμφιταλαντευόμενοι εμφανίζονται μερικοί ακόμη εκ των «τριακοσίων». Ομως, ο πήχυς των 180 στην καταληκτική τρίτη ψηφοφορία της 29ης του μηνός παραμένει υψηλός. Ετσι, η Ν.Δ., μετά και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να παρουσιάσει πλαίσιο συναινετικής εκλογής Προέδρου με προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών στα τέλη του 2015, εστιάζει σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, μεταφέροντας το βάρος της επερχόμενης εκλογικής περιπέτειας στα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η Κουμουνδούρου επιμένει σταθερά στη θέση ότι μόνη λύση στην παρούσα φάση είναι οι ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να αποβούν άκαρπες και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ ανάλογη στάση τηρούν οι ΑΝΕΛ, αλλά και ο κ. Φώτης Κουβέλης.

«Η αντιπολίτευση οδηγεί στις κάλπες»

Στην Κουμουνδούρου αλλά και στις ομάδες των ανεξαρτήτων βουλευτών και αυτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ μεταφέρεται, πλέον, το επικοινωνιακό και πολιτικό βάρος της αδυναμίας εκλογής Προέδρου και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μετά την πρωτοβουλία του κ. Αντ. Σαμαρά να καταθέσει πλαίσιο συναίνεσης προς τους 300 της Βουλής.

«Ανταποκρινόμενος» στο πλαίσιο που είχαν καταθέσει οι «8» της Κεντροαριστεράς αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Κεντροδεξιάς, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε, το μεσημέρι της Κυριακής, να αλλάξει την ατζέντα από τη δύσοσμη «υπόθεση Χαϊκάλη» και να την επαναφέρει στο πραγματικό διακύβευμα: την εκλογή Προέδρου και τη συνέχιση της πορείας της χώρας ή τις πρόωρες εκλογές και ό,τι αυτές συνεπάγονται. Ο κ. Σαμαράς πρότεινε συναινετική εκλογή του κ. Στ. Δήμα στην Προεδρία, ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή στελεχών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό εκτός Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και εκλογές στα τέλη του 2015, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πρόταση Σαμαρά αντιμετωπίστηκε θετικά από μερίδα βουλευτών, ωστόσο άλλοι εμφανίζονται άκαμπτοι (μεταξύ άλλων οι Β. Καπερνάρος, Ν. Πολύδωρας) ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ μέχρι τους ΑΝΕΛ, την απέρριψαν χωρίς δεύτερη σκέψη, περιορίζοντας δραματικά τα, μικρά πάντως, περιθώρια εκλογής Προέδρου. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου είναι ελάχιστες. Ωστόσο, σημειώνουν ότι «ο κ. Σαμαράς απέδειξε εμπράκτως ότι επιθυμεί την εκλογή Προέδρου, αποδεχόμενος ακόμη και ανασχηματισμό της κυβέρνησης… πλέον πρέπει και οι υπόλοιποι να αποδείξουν τι πραγματικά επιδιώκουν».

Το σενάριο μιας συναινετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί επί μακρόν στις εσωτερικές συσκέψεις στο Μαξίμου, ενώ είχε αποτελέσει και αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, με τον δεύτερο να προτείνει ακόμη και την ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών εντός Νοεμβρίου. Ωστόσο, πέραν των ενστάσεων που διατηρούσε σημαντική μερίδα εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού, ο χρόνος της πρωτοβουλίας τοποθετείτο, αρχικώς, μετά τη σημερινή δεύτερη και ενόψει της τρίτης κρίσιμης ψηφοφορίας. Ωστόσο, η χαμηλή αφετηρία στις ψηφοφορίας (160 βουλευτές στην πρώτη) αλλά και το νοσηρό κλίμα, που επιτάθηκε από τους ισχυρισμούς των κ. Χαϊκάλη και Καμμένου, επιτάχυναν τον σχεδιασμό. Η απόφαση του πρωθυπουργού άρχισε να ωριμάζει εν πτήσει από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα, οριστικοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί, ενώ λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα, ενημέρωσε σχετικά και τον κ. Βενιζέλο.

Με την πρωτοβουλία του, ο κ. Σαμαράς μοιάζει να πυροδοτεί διεργασίες στο εσωτερικό των 300 της Βουλής ενώ, παράλληλα, αποσείει τις ευθύνες που επιχειρήθηκε να του αποδοθούν για απουσία βούλησης εκλογής Προέδρου. Οπως ειπώθηκε, η προσπάθεια έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας, ενώ μια νέα παραχώρηση εκ μέρους του πρωθυπουργού (σ.σ.: αλλαγή υποψηφίου, ορισμός συγκεκριμένου χρόνου εκλογών), μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των όρων που είχε, εξ αρχής, θέσει το Μαξίμου χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ωστόσο, η προχθεσινή πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά αναμένεται να κυριαρχήσει και στην προεκλογική περίοδο, εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25/1, όταν ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές αντιπολιτευτικές δυνάμεις θα καλούνται να αιτιολογήσουν την απόφασή τους να σύρουν τη χώρα στις εκλογές. Να σημειωθεί ότι το κόμμα της Ν.Δ. βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, καθώς διαμορφώνονται ψηφοδέλτια και καμπάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή