Προετοιμασία στη Συγγρού για κάλπες

Προετοιμασία στη Συγγρού για κάλπες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πείσμα όσων του «χρέωναν» μια καθαρή επιλογή εκλογών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναλώθηκε, όλο το τελευταίο διάστημα, σε συνεχείς προσπάθειες εξασφάλισης της συναίνεσης των βουλευτών για την εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, παράλληλα με τον στόχο της προεδρικής εκλογής, τα επιτελεία του Mαξίμου και της Συγγρού εργάζονται ήδη εντατικά και για το έτερο, ίσως πιο πιθανό, σενάριο, αυτό των πρόωρων εκλογών. Δεν είναι τυχαία η αναφορά στενού του συμβούλου, αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, ότι «ο στόχος των 180 δεν είναι ανέφικτος αλλά δεν είναι και το πλέον πιθανό σενάριο».

Ψηφοδέλτια και καμπάνια

Ενώ τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην κοινοβουλευτική μάχη, Συγγρού και Μαξίμου δούλευαν ήδη πάνω στο σενάριο των εκλογών.

H επιτροπή ψηφοδελτίων έχει ήδη συνεδριάσει (σ.σ. μετέχουν μεταξύ άλλων οι Δημ. Μαραβέλιας, Μεν. Δασκαλάκης, Λ. Ζαγορίτης, Μ. Αγγελάκας) ενώ οι πρώτες μετακινήσεις – τοποθετήσεις έχουν κλειδώσει. Παράλληλα, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό αλλά και με τους Δ. Σταμάτη και Κ. Μπούρα στο Μαξίμου, για την προετοιμασία του κόμματος. Στόχος είναι, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές, να υπάρχει άμεσα σχεδόν πλήρης εικόνα για τις λίστες του κόμματος σε όλους τους νομούς ενώ θα αξιοποιηθούν και νέα στελέχη, ειδικά όσοι αναδείχθηκαν μέσα από τις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και οι πρώτες συναντήσεις με την εταιρεία που θα αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτή που «έτρεξε» τις εκλογές του 2012 αλλά και τις ευρωεκλογές του Μαΐου (The Newtons).

Σε άμεση συνάρτηση με το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα που θα εκπέμψει η Ν.Δ. είναι και οι δημοσκοπήσεις που παρελήφθησαν ή έχουν παραγγελθεί για τις επόμενες λίγες ημέρες. Από τις συνεργαζόμενες με τη Ν.Δ. εταιρείες δεν ζητείται μόνον η αποτύπωση των εκλογικών τάσεων ή η εκτίμηση του αποτελέσματος αλλά, πλέον, ζητούνται περισσότερα ποιοτικά στοιχεία, επί των οποίων θα βασιστεί και η καμπάνια του κόμματος. Δεδομένου ότι οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου δεν έχουν εξαλειφθεί, τα πάντα θα επιταχυνθούν από το μεσημέρι της Δευτέρας ή, σε περίπτωση εκλογής του κ. Δήμα, θα μείνουν στα συρτάρια.

Εν αντιθέσει, ωστόσο, με το κυρίαρχο σενάριο μιας ομαλής εξέλιξης, όπου ο κ. Σαμαράς θα προέτασσε την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, το στοιχείο του «φόβου» αναμένεται να είναι ξανά ισχυρό στο μήνυμα της Ν.Δ., μαζί φυσικά με την ανάδειξη και του σχεδίου για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Πρόκειται για μία μάχη που θα δοθεί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, με στόχο να αξιοποιηθεί η ισχυρή –και σε κάθε περίπτωση καλύτερη αυτής του κ. Τσίπρα– εικόνα του κ. Σαμαρά τόσο ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία όσο, κυρίως, ως προς τη δυνατότητα επίλυσης των εθνικών θεμάτων. Το δίπολο «Σαμαράς» ή «Τσίπρας» θα είναι ισχυρό, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει των πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική μάχη.

Και οι πρώτες εντάσεις

Η συγκρότηση ψηφοδελτίων δεν είναι ποτέ ανέφελη, ιδίως σε μεταβατικές και ρευστές περιόδους όπως αυτές. Ως αποτέλεσμα, τα «μαχαιρώματα» βρίσκονται ήδη στην ημερήσια διάταξη, συμμαχίες «σπάνε» και άλλες οικοδομούνται, ενώ από τους υποψηφίους ζητούνται σημεία στήριξης όχι μόνον από το επιτελείο Σαμαρά αλλά και από αυτό του κ. Κ. Καραμανλή. Εν τω μεταξύ, τοποθετήσεις νέων υποψηφίων «δοκιμάζουν» και τις σχέσεις μεταξύ «καραμανλικών» και «σαμαρικών» καθώς, επί παραδείγματι, η υποψηφιότητα της κ. Εύης Τατούλη στην Αρκαδία, όπου εκλέγεται ο «καραμανλικός» κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος, αντιμετωπίζεται ως «αιτία πολέμου» από τους πρώτους που δεν ξέχασαν όσα έκανε ο κ. Π. Τατούλης επί κυβερνήσεων Καραμανλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή