Στην κόψη του ξυραφιού το ΠΑΣΟΚ

Στην κόψη του ξυραφιού το ΠΑΣΟΚ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό για την κατάληψη της τρίτης θέσης στις εκλογές και με σκοπό να μη σχολιάζει δημοσίως ο ίδιος τις διεργασίες στο στρατόπεδο του κ. Γ. Παπανδρέου προχωρεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά και τη χθεσινή αποτυχία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν στενοί συνεργάτες του, θα αντιμετωπίσει τον κ. Παπανδρέου «αυτοτελώς», ως πολιτικό πρόσωπο και όχι ως επικεφαλής ενός νέου κόμματος. «Δεν δίνουμε υπόσταση σε ένα υποθετικό μόρφωμα», είπαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι αδύνατον να τεθεί σε αυτή τη φάση ζήτημα συνεδρίου με τον όρο να αποχωρήσει ο κ. Βενιζέλος, καθώς κάτι τέτοιο είναι εκβιαστικό, όταν μάλιστα τίθεται σε σαφώς προεκλογική περίοδο. Αντιθέτως, επέμεναν, μπορεί να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές ένα συνέδριο για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ επανέλαβε την πρόσκληση προς τον κ. Παπανδρέου να μπει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε όποια περιφέρεια επιθυμεί και να «συμβάλει σε ένα μετεκλογικό, ανανεωτικό συνέδριο». Περιέγραψε δε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος ως «αδιανόητο και εκτός ιστορικού ορίζοντα».

Ο κ. Βενιζέλος, ενόψει των εκλογών, θα κινηθεί με κεντρική γραμμή τη «στάση ευθύνης», όπως την ονομάζει, που έχει τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της ψηφοφορίας επισήμανε ότι «κρατάμε ψηλά την ευθύνη». Οπως ανέφεραν χθες στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, σαφής κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ θα είναι να επιτευχθεί η κατάληψη της τρίτης θέσης, με κεντρικό επιχείρημα τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια το κόμμα της Χαρ. Τρικούπη, σε αντιδιαστολή με τη ρητορική οξείας πόλωσης ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ενδεικτική αποστροφή που αναδεικνύει την τακτική του κ. Βενιζέλου αφορά τη Χρυσή Αυγή. Επισήμανε ότι η διάλυση της Βουλής «επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής». Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι η αποστροφή του απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως όμως και προς τη Ν.Δ., καθώς στη Χαρ. Τρικούπη κρίνουν ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν ήταν αρκετά σκληρός.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση και εναντίον του «Ποταμιού», περιγράφοντας το κόμμα ως «νέα ΔΗΜΑΡ, με τις αβεβαιότητες, τις ασάφειες και τις αντιφάσεις που είχε η ΔΗΜΑΡ στην προηγούμενη Βουλή». Από τη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν πως με δεδομένο ότι η μάχη μετατρέπεται ταχέως σε σύγκρουση ανάμεσα σε κόμματα που διαθέτουν σαφή ιδεολογία και επιχειρήματα, η επιρροή του «Ποταμιού» θα υποχωρήσει. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο, «που δεν μπορεί να παίξει κανείς άλλος μέσα στο πολιτικό σύστημα». Και υπογράμμισε ότι «μπορεί κάποιοι να μας μισούν, κάποιοι να μας απεχθάνονται, κάποιοι να μας βρίζουν, κάποιοι να μας χρεώνουν δικαίως ή αδίκως όλα τα δεινά του τόπου και να μην αναγνωρίζουν τίποτε από όσα έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, αλλά και τα τελευταία πέντε χρόνια. Ας ακούσουν, όμως, αυτό που λέμε». Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε και σε μια έμμεση μετεκλογική εκδήλωση προθέσεων, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί «χωρίς να δώσει άλλοθι σε κανέναν για τις ανευθυνότητες, τις δημαγωγίες και τις ψευδαισθήσεις που προβάλλει προς τον ελληνικό λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή