«Ο τόπος χρειάζεται εθνική ενότητα»

«Ο τόπος χρειάζεται εθνική ενότητα»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας και μιας μετεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας έξι σημείων, στο πρότυπο εκείνης που καταρτίσθηκε μετά τις εκλογές του 2012, τάχθηκε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας χθες στην Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι στις ερχόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία και ακριβώς επειδή ο χρόνος ώς τη λήξη της δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, είναι απαραίτητο να προωθηθεί η ιδέα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και να αποφευχθούν δεύτερες εκλογές.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία άρα μιλάμε για έναν πολυκομματικό κοινοβουλευτισμό και συνεργατικές κυβερνήσεις χωρίς αυτοδυναμία». Και επισήμανε πως «ο τόπος χρειάζεται εθνική ενότητα όλων των πραγματικά ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων, αν αυτό δεν είναι εφικτό αρκεί μια κυβέρνηση των υπεύθυνων δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με προοδευτικό πρόσημο». Επειτα παρέθεσε έξι σημεία στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία: Πρώτον, πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, δηλ. να δημιουργηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Δεύτερον, οικονομική σταθερότητα, υπό την έννοια της εξασφάλισης παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, την αποφυγή πιστωτικού γεγονότος και τη διαφύλαξη των κεκτημένων της ελληνικής οικονομίας. Τρίτον, μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, δηλ. να προωθηθούν οι ρυθμίσεις για το χρέος. Τέταρτον, θεσμική σταθερότητα, δηλ. συναινετική ανάδειξη ΠτΔ μετά τις εκλογές και ευρεία συμφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Πέμπτον, προστασία της εθνικής ασφάλειας. Και, έκτον, μετάβαση στη νέα φάση, μετά το Μνημόνιο και την κρίση.

«Λειτουργούμε ως εγγυητής γι’ αυτά τα έξι σημεία» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «το θέμα μας δεν είναι η συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας και την κατάληψη υπουργικών θέσεων». Επισήμανε ότι τον κεντρικό ρόλο για την προώθηση υλοποίησης μιας τέτοιας πρότασης δεν μπορεί να παίξει κάποιο άλλο κόμμα από το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας «την εμπειρία κομμάτων όπως η ΔΗΜΑΡ». Και επ’ αυτού άφησε σαφή αιχμή για το «Ποτάμι» λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας νέας ΔΗΜΑΡ που εμφανίζεται ως καινούργιο και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναπαλαίωση». Ο κ. Βενιζέλος θα χρησιμοποιεί τον όρο «νέα ΔΗΜΑΡ» για να περιγράψει το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη. Επίσης, έλαβε αποστάσεις και από τη στρατηγική της Ν.Δ. λέγοντας: «Δεν πιστεύω στη στρατηγική του φόβου».

Παράλληλα, προχωρούν οι διεργασίες για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ. Υποψήφια στη Β΄ Αθηνών θα είναι η κ. Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο, ενώ ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναζήτηση για εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος με επικρατέστερη υποψήφια για τη θέση την κ. Εύα Καϊλή. Εν τω μεταξύ, σειρά στελεχών συνέχισε να απευθύνει έκκληση προς τον κ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος. «Απευθύνω ύστατη έκκληση να μη διασπάσει κανείς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο γιος του ιδρυτή του», δήλωσε ο κ. Ι. Καψής, ενώ ο κ. Ι. Σγουρός είπε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να πορευτεί διαιρεμένο». Αποστάσεις έλαβε ο κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι έχει μιλήσει με τον κ. Βενιζέλο και με τον κ. Παπανδρέου και θα διατυπώσει δημοσίως τη γνώμη του αφού δει «τι θα πράξουν από κοινού ή καθένας τους».

Σαφείς αιχμές για το κυοφορούμενο κόμμα

Αιχμές για «υπονόμευση», «αποπροσανατολισμό» και «εσωστρέφεια» άφησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά του κ. Γ. Παπανδρέου, δίχως να τον κατονομάσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Επισήμανε ότι υπάρχουν πρόσωπα με ιστορικές ευθύνες, ενώ κατέληξε πως η πρόσκληση που έχει απευθύνει παραμένει ανοιχτή για όσους επιθυμούν να συστρατευθούν. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «φραγμό» και «πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας» που πρέπει να υπερβεί το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της ανάδειξης σε τρίτο πόλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να μιλήσει για διάσπαση λέγοντας ότι «είναι πάρα πολύ εύκολο να τελειώνει αυτό». Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το κυοφορούμενο κόμμα του κ. Παπανδρέου ως έναν πόλο αστάθειας «τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να λειτουργεί εξωστρεφώς απευθυνόμενο σε όλο τον ελληνικό λαό». Ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε το βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ («κρατάμε ψηλά την ευθύνη») με τον κ. Παπανδρέου. «Ευθύνη», επισήμανε, «είναι η συνείδηση της ατομικής ευθύνης, ιδίως όταν για κάποια πρόσωπα η ατομική ευθύνη έχει και πρόσθετα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ιστορικά, παραταξιακά και θεσμικά». Κατέληξε λέγοντας ότι «έχουν κληθεί και καλούνται όλοι με τους καλύτερους όρους, με πλήρεις εγγυήσεις ισοτιμίας και συμμετοχής και στις εκλογές και στο συνέδριο που θα γίνει μετά τις εκλογές, με όρους απόλυτης εσωκομματικής δημοκρατίας, πολυφωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή