Αγώνας του Γ. Παπανδρέου με τον χρόνο

Αγώνας του Γ. Παπανδρέου με τον χρόνο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο εβδομάδες που απομένουν ώς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτελούν για το Κίνημα του κ. Γ. Παπανδρέου μία σημαντική πρόκληση. Σε αυτό το πολύ σύντομο πολιτικό διάστημα, ο κ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα πρέπει να παρακάμψουν τα εμπόδια που δημιουργεί η ουσιαστικά ανύπαρκτη οργανωτική δομή του νέου κόμματος και να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας, προκειμένου να έλθουν σε επαφή με ψηφοφόρους οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Λόγω των συγκεκριμένων αδυναμιών, αλλά και της τελευταίας στιγμής που επέλεξε (3 Ιανουαρίου) να ανακοινώσει το κόμμα του ο πρώην πρωθυπουργός, σημαντικό μέρος της προεκλογικής καμπάνιας επικεντρώνεται στο πρόσωπο του κ. Γ. Παπανδρέου.

Το κενό που δημιουργείται από τη δυνατότητα άμεσης επαφής με τους ψηφοφόρους αναπληρώνει η υπεροπλία που έχει το Κίνημα του κ. Παπανδρέου στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, τα στελέχη του κόμματος προσπαθούν να διατηρούν προσωπική επαφή με τους επίδοξους ψηφοφόρους, και η κινητικότητα αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Κεντρικό ρόλο στον συντονισμό και στην υποστήριξη των προεκλογικών δραστηριοτήτων του νέου κόμματος έχει ο κ. Δ. Ρέππας. Καίριο ρόλο, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου το Κίνημα φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα στην προσέλκυση στελεχών, ιδιαίτερα δραστήριος είναι ο κ. Χ. Καστανίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο νέο κόμμα την περασμένη Τετάρτη, αν και συζητούσε με τον κ. Παπανδρέου για αρκετό καιρό.

Το Επικρατείας

Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα δεν ήταν οι μόνες περιφέρειες στις οποίες το Κίνημα αντιμετώπισε πρόβλημα για να καταρτίσει ψηφοδέλτια. Δυσκολίες, μέχρι και την τελευταία στιγμή, αργά το βράδυ της Παρασκευής, υπήρχαν στην προσέλκυση υποψηφίων ακόμη και στις κεντρικές περιφέρειες του νομού Αττικής. Βασικό πρόβλημα των περισσότερων υποψηφίων ήταν η συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που εκ των πραγμάτων γίνονται αντιληπτές από πολλά στελέχη ως «εμφύλια» σύγκρουση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο κόμμα του κ. Παπανδρέου. Για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ασχολήθηκε αποκλειστικά ο πρώην πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να γνωστοποιήσει τις επαφές του ακόμη και με τους στενότερους συνεργάτες του.

Η ρητορική

Σε επίπεδο προεκλογικής ρητορικής, το κόμμα του κ. Παπανδρέου θα κινηθεί με βάση τα εξής τρία σημεία:

Πρώτον, την ανάγκη για ισχυρή ηγεσία μετά τις 25 Ιανουαρίου. Ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο επιχείρημα κυρίως για να υπενθυμίσουν τη στάση που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός κατά την περίοδο 2009-2011. Και να τονίσουν ότι έλαβε σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις, προκειμένου η χώρα να διασωθεί.

Δεύτερον, ζητούν η επόμενη Βουλή να έχει πλειοψηφία προοδευτικών δυνάμεων, προεξοφλώντας ότι την πρώτη θέση θα καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τονίζουν ότι σε αυτή τη Βουλή το Κίνημα θα εγγυηθεί, όπως είπε την Παρασκευή και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, «κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο». Και εκτιμούν ότι το Κίνημα, και όχι το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι το κόμμα του ευρύτερου χώρου που θα στηρίξει κυβερνήσεις συνεργασίας μετεκλογικά.

Τρίτον, το Κίνημα είναι ο αυθεντικός εκφραστής του χώρου που διεκδικεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ το οποίο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αφομοιώθηκε από τη Δεξιά και ταυτίστηκε με τη Ν.Δ. Στελέχη του Κινήματος φέρνουν ως παράδειγμα την προσχώρηση της κ. Αντζελας Γκερέκου στη Ν.Δ. ως παράδειγμα για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους. Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου στην οδό Πειραιώς αμφισβητούν έως αυτή τη στιγμή και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το Κίνημα εκτός Βουλής. Μάλιστα, οι κ. Γ. Πεταλωτής και Θ. Μωραΐτης αμφισβήτησαν δημοσίως τα ευρήματα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πραγματική δυναμική του Κινήματος δεν έχει ακόμη γίνει εμφανής, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος ύπαρξης του νέου κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή