Οι Ελληνες του εξωτερικού δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν ούτε σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές εκτός βέβαια αν αποφασίσουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Η απροθυμία του πολιτικού συστήματος να λύσει το συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Πολλοί από αυτούς διατηρούν στενούς δεσμούς, έχουν τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, διαβάζουν, ενημερώνονται και θα ήθελαν να έχουν λόγο σε όσα συμβαίνουν εδώ.
«Μοιάζει σαν να μη μας θέλει καθόλου η Ελλάδα. Πρώτα δεν μπορούσαμε να βρούμε δουλειά και τώρα δεν έχουμε λόγο στο τι θα γίνει στη χώρα μας;» λέει ο Κ. Σ. που έφυγε πριν από δύο χρόνια για να δουλέψει ως γιατρός στη Σουηδία.
Ο Ν.Φ., δημοσιογράφος, που εδώ και τέσσερις μήνες έχει μεταναστεύσει στην Αυστραλία, προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ελληνικό προξενείο για να μάθει τι πρέπει να κάνει για να ψηφίσει. Η πιθανότητα να μην μπορέσει να ψηφίσει δεν του είχε περάσει από το μυαλό. «Το 2015 η απόσταση δεν μπορεί να είναι δικαιολογία», τονίζει. «Με ενοχλεί και με θυμώνει το γεγονός ότι δεν θα ψηφίσω. Φεύγοντας, ένα από τα πράγματα που κράτησα και έβαλα στο πορτοφόλι μου ήταν η κάρτα με τον αριθμό του εκλογικού μου καταλόγου» απαντά στην «αποκάλυψη» μέσω fb ότι δεν θα καταφέρει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. «Αν η Ελλάδα δεν θέλει να ψηφίζουμε όσοι φύγαμε, ας μη μας ζητά να πληρώνουμε φόρους» καταλήγει. Ο Δ. Μπ. το βλέπει διαφορετικά. Δεν δυσανασχετεί που δεν θα ψηφίσει, αφού δεν θεωρεί ότι η όποια ψήφος τελικά θα αλλάξει τα πράγματα. «Οποιος και να βγει δεν θα αλλάξει τίποτα τα επόμενα χρόνια».
Η Α. Κ. που εδώ και τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο αναζήτησε εισιτήριο για να έρθει στις εκλογές, αλλά τελικά αποφάσισε ότι δεν το αντέχει οικονομικά, ειδικά ακριβώς μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων που τις πέρασε στην Ελλάδα. «Ναι, με πειράζει που δεν θα ψηφίσω. Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει κάποια διαδικασία, είτε ηλεκτρονικής ψήφου είτε έστω στην πρεσβεία εδώ στο Λονδίνο που να μπορούμε να ψηφίσουμε. Οι περισσότεροι φίλοι μου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ψηφίζουν κανονικά στις εκλογές της χώρας τους» γράφει στο μέιλ της.
Διαδικαστικά υπάρχουν λύσεις όπως η επιστολική ψήφος, η ψήφος στα κατά τόπους προξενεία, ακόμα και η ηλεκτρονική ψήφος. Επίσης έχουν διατυπωθεί σκέψεις για συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών που θα μπορούσαν να εκλέγονται από τους Ελληνες του εξωτερικού, κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει για τους βουλευτές Επικρατείας.
Ομως από την άλλη, η αλλαγή της νομοθεσίας για να θεσπιστεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού απαιτεί πρωτοβουλίες που τα κόμματα δυσκολεύονται να αναλάβουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα έχει έρθει στο Κοινοβούλιο μόνο μία φορά –όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών ο Προκόπης Παυλόπουλος (κυβέρνηση Καραμανλή)– και αποσύρθηκε γρήγορα. Αλλωστε είναι μεγάλο το ρίσκο στο εκλογικό σώμα να προστεθούν περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι του εξωτερικού, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανατρέψουν δραματικά τα όποια προεκλογικά προγνωστικά.
Οπως τονίζει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, «ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού σημαίνει βασικά ψήφος στους ομογενείς. Δεν μπορείς να δώσεις δικαίωμα ψήφου σε ορισμένους και να αποκλείσεις κάποιους άλλους». Κάπως έτσι λοιπόν, εκτός από εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό ελέω κρίσης από τη χώρα τα τελευταία χρόνια, θα άνοιγαν οι κάλπες και για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς που ενδεχομένως δεν έχουν ποτέ επισκεφτεί την Ελλάδα ή και δεν μιλούν ελληνικά.
Απαραίτητη η συναίνεση
«Μπορεί να λυθεί το θέμα, ειδικά τώρα που υπάρχει και η τεχνολογία αλλά απαιτείται ευρεία συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Να συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες και όχι επί της αρχής. Γιατί όλοι αρχικά συμφωνούν ότι καλό θα ήταν να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού» τονίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης. Για να αλλάξει η νομοθεσία και να επιτραπεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού απαιτείται σύμφωνα με το Σύνταγμα ευρεία πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών.