Στρατηγική χαμένης ψήφου από Σαμαρά

Στρατηγική χαμένης ψήφου από Σαμαρά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση σε όλους τους Ελληνες, ανεξαρτήτως του κόμματος που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, να ενισχύσουν τη Νέα Δημοκρατία απηύθυνε χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας την πρωτιά της Ν.Δ. στις κάλπες προϋπόθεση για την ομαλή πορεία της χώρας και την αποφυγή της ακυβερνησίας. Απευθύνω κάλεσμα σε όλους του Ελληνες, πέρα και πάνω από κόμματα, σε ανθρώπους του μετριοπαθούς Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, ανθρώπους νοικοκυραίους που δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα να γίνεται συντρίμμια, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς από το Βελλίδειο της συμπρωτεύουσας, χαρακτηρίζοντας τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής τις πλέον κρίσιμες για την πορεία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς επενδύει, στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες, στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την αποτροπή μιας ρήξης με τους εταίρους, επιδιώκοντας να τους φέρει –τους περισσότερους εξ αυτών τουλάχιστον– στη γαλάζια κάλπη.

Προς τούτο, επιμένει και στην έννοια της χαμένης ψήφου, επιδιώκοντας έτσι να περιορίσει τη δυναμική σχημάτων της Κεντροαριστεράς, με πρώτο το «Ποτάμι», η επίδοση των οποίων συναρτάται ευθέως με το ποσοστό στο οποίο μπορεί να φτάσει η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν έχει σημασία ποιο θα είναι τρίτο ή τέταρτο ή πέμπτο κόμμα την Κυριακή, σημασία έχει ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, έστω με μία ψήφο διαφορά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο πρώτος που εξασφαλίζει το μπόνους των 50 εδρών και, συνεπώς, τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. «Την Κυριακή παίζει ρόλο και η τελευταία ψήφος… από μία ψήφο μπορεί να κριθεί εάν τη Δευτέρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή με κορμό τη Ν.Δ. ή αν θα μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς σύμμαχο να παλεύει με τις συνιστώσες του», ανέφερε, καλώντας κάθε πολίτη να σκεφτεί στην κάλπη ότι η ψήφος του μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα, να καθορίσει αν θα έχουμε κυβέρνηση για μία δυνατή Ελλάδα στην Ευρώπη ή ακυβερνησία στην Ελλάδα και απομόνωση από την Ευρώπη.

Απέναντι στο κοινό της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι «την Κυριακή συγκρούονται δύο κόσμοι, διαλέξτε σε ποιον θα ζήσετε». Παράλληλα, εξαπέλυσε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για τις οικονομικές του προτάσεις όσο και για τον τρόπο που πολιτεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επερχόμενη φοροκαταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της σταδιακής ελάφρυνσης που προβλέπει το πρόγραμμα της Ν.Δ., για νέα καταναγκαστικά μνημόνια στα οποία οδηγεί η πρακτική της Κουμουνδούρου, σε μία συγκυρία που η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το επόμενο βήμα. «Προσπαθούν να το παίξουν ηγετικά, αλλά τους βγαίνει συμπεριφορά κατάληψης αμφιθεάτρου και μάλιστα στο γυμνάσιο ούτε καν στο πανεπιστήμιο», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Εάν δικό μας στέλεχος καθύβριζε τον κ.Τσίπρα, θα τον είχα στείλει σπίτι του», ενώ σχολίασε και την περί πηδήματος αναφορά του κ. Τσίπρα από τη Ρόδο ότι αυτό ούτε στα γήπεδα δεν λέγεται… «αλλά αυτό είναι το ήθος και η αλαζονεία τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή