Ν.Δ.: Κριτική μετά την ήττα στις κάλπες

Ν.Δ.: Κριτική μετά την ήττα στις κάλπες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση ενδοσκόπησης μπαίνει, εκ των πραγμάτων, το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά τη βαριά, πλην όμως όχι συντριπτική όπως προεξοφλούσαν ήττα, στις εκλογές της Κυριακής. Η διατήρηση ποσοστών που υπερβαίνουν αυτά των ευρωεκλογών και προσεγγίζουν τις επιδόσεις του 2012, αλλά και η εκκρεμής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να απέτρεψαν έναν πολιτικό σεισμό μεγάλης έντασης, όχι όμως και τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ηδη, πριν από τις εκλογές, υπό αμφισβήτηση είχαν τεθεί η «στρατηγική του φόβου» που κυριάρχησε στην επικοινωνιακή ατζέντα της Ν.Δ. αλλά και η συνεχής προσπάθεια προσέγγισης των δεξαμενών εκ δεξιών αντί της προσέγγισης προς το κέντρο, ενώ χθες ακούστηκαν, μέσα από τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, και τα πρώτα σχόλια για τον τρόπο λειτουργίας της κλειστής ηγετικής ομάδας περί τον Αντώνη Σαμαρά.

Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. από την ηγεσία είναι και το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν μέχρι και το 2012 (σ.σ. ακόμη και στις περιπτώσεις ήττας, που είθισται να είναι… ορφανή) ουδείς εκ των κορυφαίων -πλην του κ. Μ. Βορίδη- δεν εθεάθη στα γραφεία της Συγγρού, όπου από το πρωί βρισκόταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς. «Αν θέλουν ας με καλέσουν» σημείωνε χαρακτηριστικά ιστορικό στέλεχος του κόμματος, σχολιάζοντας ότι επί 20 και πλέον ημέρες ουδεμία επαφή υπήρξε με την ηγετική ομάδα, η οποία δεν ζήτησε γνώμη ή συνδρομή από τον οποιονδήποτε κατά την προεκλογική περίοδο. Η διαμόρφωση του συνόλου της τακτικής από το Μαξίμου, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και κατά την προεκλογική περίοδο αποτελεί, επίσης, αιτία κριτικής προς την ηγετική ομάδα του κ. Σαμαρά.

Συνακόλουθα, οι περισσότεροι έλαμψαν χθες διά της απουσίας τους από τα τηλεοπτικά πάνελ, ενώ όσοι έδωσαν το «παρών» δεν απέφυγαν την κριτική, ζητώντας τη σύγκληση των κομματικών οργάνων.

O κ. Κυρ. Μητσοτάκης, που είχε διαφοροποιηθεί από τη στρατηγική που ακολούθησε προεκλογικά το κόμμα, έκανε λόγο για «δύσκολη βραδιά», σημειώνοντας ότι «η Ν.Δ. έχει καταστατικό και όργανα που θα πρέπει να συνεδριάσουν και να αναζητηθούν τα αίτια της ήττας». Για μη εξηγήσιμη διαφορά, όταν αυτή ήταν ακόμη στις 10 μονάδες, έκανε λόγο και ο κ. Νικ. Δένδιας, αναδεικνύοντας τη μεταρρυθμιστική κόπωση που επέδειξε η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Ο κ. Νικ. Κακλαμάνης έσπευσε να σημειώσει ότι ο ίδιος δεν θέτει ζήτημα ηγεσίας, αναμένοντας τις πρωτοβουλίες Σαμαρά, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι είναι δεδομένο πως από εδώ και πέρα δεν μπορεί το κόμμα να κυβερνάται χωρίς λειτουργία των οργάνων του, «από μία ομάδα εξωθεσμικών συμβούλων». Τέλος, «συντριπτική ήττα και πλήρη αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και όσων την έκαναν σημαία της Ν.Δ.» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο κ. Ευ. Αντώναρος.

Εντάσεις καταγράφηκαν και στο εσωτερικό της Λεωφ. Συγγρού καθώς από το περιβάλλον του γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, εκ των πρώτων που επέμειναν στην ανάγκη να απευθυνθεί η Ν.Δ. προς τους ψηφοφόρους του κέντρου και να αποφύγει την τακτική του φόβου, εκτοξεύονταν αιχμές για συγκεκριμένο στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο οποίος και θεωρείται ο εμπνευστής της στρατηγικής κυβερνητικής και εκλογικής που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Η ολοκλήρωση δε της καταμέτρησης των σταυρών, που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και το πού θα κλίνει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., αναμένεται να πυροδοτήσει και νέες αντιδράσεις έναντι της ηγετικής ομάδας, καθώς θα απολεσθούν 52 συνολικά έδρες και, συνεπώς ισάριθμος αριθμός στελεχών θα έχει λόγους διαμαρτυρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή