Νιώθει δικαίωση ο κ. Ευ. Βενιζέλος

Νιώθει δικαίωση ο κ. Ευ. Βενιζέλος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως δικαίωση των θέσεων που διακηρύσσει τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσα διαδραματίσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανάμεσα στους κ. Αλ. Τσίπρα και Γ. Βαρουφάκη και τους ηγέτες, υπουργούς και αξιωματούχους της Ε.Ε. και χωρών της Ευρώπης. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα –μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης– ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ενιαίες και πάγιες θέσεις της Ευρώπης για το ελληνικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναμένεται να φανεί και αύριο κατά την ομιλία του κ. Βενιζέλου με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, από τη Χαρ. Τρικούπη θα επιμείνουν στην τακτική της πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ταχεία «στροφή στον ρεαλισμό». Εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να συμβεί με τρόπο εποικοδομητικό, ώστε να αναδειχθεί πως το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει την κριτική του στην «καταστροφολογία», αλλά στην καλή γνώση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των υποχρεώσεων που αυτό συνεπάγεται. Σκοπός της Χαρ. Τρικούπη είναι, βεβαίως, να λάβει τις απαραίτητες αποστάσεις από τη Ν.Δ. Αυτό διεφάνη και από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του κ. Αντ. Σαμαρά σε προσωπικό τόνο οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Η απομάκρυνση από το παρελθόν, τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., και η σαφής στροφή «προς τις ιστορικές ρίζες της παράταξης», όπως ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει κατά καιρούς αναφέρει, αποτελούν ίσως τα μόνα κοινά σημεία μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι δύο παράλληλες τακτικές κινήσεις και δη η αποστασιοποίηση από τη Ν.Δ. και η παραίνεση για συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως επιστέγασμα το σχεδόν πάγιο αίτημα του κ. Βενιζέλου για συγκρότηση Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Την πρόταση αυτή θα επαναφέρει βεβαίως και αύριο ο κ. Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που το ΠΑΣΟΚ, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να υπερψηφίσει.

Ως προς το ενδοκομματικό μέτωπο, φαίνεται ότι, παρά τις επί μέρους διαφωνίες αρκετών στελεχών, το χρονοδιάγραμμα του κ. Βενιζέλου για διεξαγωγή συνεδρίου, στο οποίο θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γίνεται –προς το παρόν– σεβαστό. Κρίσιμη λεπτομέρεια η οποία δεν έχει ακόμη διευθετηθεί είναι αν ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί σε ανοιχτή προς τους πολίτες διαδικασία, όπως προβλέπεται από το παρόν καταστατικό, ή από ένα συνέδριο, όπως φαίνεται να προτιμούν ορισμένα στελέχη, με βασικό επιχείρημα τη δραστική συρρίκνωση της βάσης του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή