Ευ. Βενιζέλος: «Υποχώρηση με κραυγή “επίθεση”»

Ευ. Βενιζέλος: «Υποχώρηση με κραυγή “επίθεση”»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γραμμή υποχώρησης με την κραυγή “επίθεση”». Αυτή τη φράση επανέλαβε τρεις φορές κατά τη χθεσινή ομιλία του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να περιγράψει πώς αντιλαμβάνεται την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ίδιος προτιμά τη συγκεκριμένη τακτική, διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση προβλέπει ζημιά. «Προτιμώ την υποχώρηση από την εθνική βλάβη», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τον κ. Αλ. Τσίπρα στις διεθνείς επαφές τις οποίες πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με τη συζήτηση για πρόγραμμα-γέφυρα.

Σκληρή κριτική

Ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε σκληρή κριτική εναντίον του κ. Τσίπρα, περιγράφοντας την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων ως «λόγο εσωτερικής κατανάλωσης» και «δημαγωγικό», που μπορεί να μετατραπεί «σε παγίδα για τη χώρα με ασύμμετρες επιπτώσεις». Χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Τσίπρα «αυτάρεσκη προεκλογική πλατφόρμα» με «αλαζονικό ύφος». Ο κ. Βενιζέλος εντόπισε αντιφάσεις στις δύο εβδομάδες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κέρδισε τις εκλογές με εντυπώσεις και μετά ξεκίνησε «συζητήσεις χωρίς σχέδιο». Διέκρινε έναν ΣΥΡΙΖΑ προ της 25ης Ιανουαρίου όπου υπήρχε, μεταξύ άλλων, η «σεισάχθεια» ιδιωτικών χρεών, η κρατικοποίηση των τραπεζών, η παύση των ιδιωτικοποιήσεων. Αντί αυτών των προεκλογικών υποσχέσεων, ο κ. Βενιζέλος διακρίνει ένα μετεκλογικό παιχνίδι «περιφερειακών επαφών και φευγαλέων δήθεν θετικών εντυπώσεων». Και συγκεκριμένα, εντόπισε ότι το εξωτερικό κλίμα δεν έχει αλλάξει καθόλου, μίλησε για «γλειψίματα από επιχειρηματικούς κύκλους» που διατηρούν τα λεφτά τους εκτός Ελλάδος, επισήμανε ότι υπήρξε άρνηση για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, τέθηκε όριο από την ΕΚΤ ώς τις 11 Φεβρουαρίου, οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν ξανά τη χώρα, ενώ παρατηρείται «διογκούμενη υστέρηση εσόδων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων».

Ο κ. Βενιζέλος ετάχθη υπέρ Εξεταστικής για όλα τα Μνημόνιο, το πρώτο, το δεύτερο και, όπως είπε, το τρίτο που θα φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε, δε, ότι ως προς το PSI πρέπει να ερευνηθεί για ποιο λόγο οι διοικήσεις των Ταμείων, πλην εκείνης του ΙΚΑ, «συνδικαλιστικά και κομματικά φερόμενες», δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικές απώλειες. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί «υπό τη μέθη της νίκης» και, συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του κ. Τσίπρα, είπε: «Εκεί που ήσουν ήμουνα κι εκεί που είμαι θα ’ρθεις. Το 2009 είχατε 4,7% και 13 βουλευτές, όσο το ΠΑΣΟΚ σήμερα». Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι δεν είπε για την Τουρκία ή τις θαλάσσιες ζώνες και δεν αναφέρθηκε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή