Προσπάθεια συμβιβασμού στο «παρά ένα»

Προσπάθεια συμβιβασμού στο «παρά ένα»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην πρώτη σύνοδο κορυφής που συμμετείχε ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός όλη η προσοχή από τα ξένα μέσα ενημέρωσης ήταν στραμμένη πάνω του. Το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο, δεν απασχόλησε τους 28 ηγέτες των κρατών-μελών πάνω από 15 λεπτά, όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και η κ. Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με τη λήξη της συνόδου ότι «η μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο πρόγραμμα είναι το αποκλειστικό κείμενο διαβουλεύσεων που θα τεθεί στο Εurogroup της Δευτέρας». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με καθαρές θέσεις και «δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι «φεύγει από τη σύνοδο με σημαντικά βήματα χωρίς να καλύπτεται όλη η απόσταση, αλλά σημαντικό μέρος της».

Σε διαφορετικό τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ. Παρόλο που δεν παρενέβη στη συζήτηση για την Ελλάδα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος της συνόδου, έθεσε ξεκάθαρα δύο δύσκολες επιλογές για τη χώρα. «Εάν το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί, θα ήθελα να δω το αίτημα το συντομότερο δυνατό. Εάν πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, θα ήθελα να το δω να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό», είπε. Για τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι «χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο».

Στη σύνοδο ο κ. Τσίπρας μίλησε κατά του Μνημονίου και των αρνητικών αποτελεσμάτων που έφερε στη χώρα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τι ειπώθηκε μέσα στην αίθουσα των 28 ηγετών, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τον διέκοψε ενοχλημένος, τονίζοντας ότι και η δική του χώρα πέρασε δύσκολες προσαρμογές. Ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος στο θέμα της Ελλάδας, «εντούτοις κάνει λάθος, καθώς δεν πρέπει να εξωτερικεύει μια εσωτερική πολιτική ανησυχία διακινδυνεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον». Συγχρόνως τόνισε ότι τα εσωτερικά προβλήματα μιας χώρας τα λύνει κάποιος παρά μόνο αν γίνουν οι πολιτικές του αποδεκτές από τους πολίτες της.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. ήταν ένα πρόγραμμα γέφυρα «που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής για έξοδο από την κρίση». Το πρόγραμμα θα περιέχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και απομείωση του χρέους μεταξύ άλλων, όπως είπε, ενώ ζήτησε μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τόνισε ότι «τρόικα δεν υπάρχει πια όπως και Μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε, δεν υπάρχει πια». Σε ερώτηση αν θα κάνει δημοψήφισμα για την καινούργια συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η μόνη του δύναμη είναι «η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς την καινούργια κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε ότι «προσώρας» υπάρχει η έγκριση του λαού, αποκλείοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το 70% του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικαταστήσει το 30% των προαπαιτούμενων με ισοδύναμα μέτρα, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο είναι δύσκολη και δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή