Ν.Δ.: Αυτονόητη η στήριξη προς Πρ. Παυλόπουλο

Ν.Δ.: Αυτονόητη η στήριξη προς Πρ. Παυλόπουλο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «αυτονόητη» χαρακτήρισε, το απόγευμα χθες, η Συγγρού τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν, σε κάθε περίπτωση, υπό πίεση, δεδομένου ότι όλες οι υποψηφιότητες που συζητήθηκαν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Αλ. Τσίπρα αφορούσαν στελέχη της κεντροδεξιάς: από μια «εμβληματική» υποψηφιότητα Καραμανλή, που συζητήθηκε αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του πρώην πρωθυπουργού, μέχρι την πολιτικά και τεχνικά χρήσιμη υποψηφιότητα του κ. Δημ. Αβραμόπουλου και από αυτήν στην τελική επιλογή του κ. Πρ. Παυλόπουλου.

Μάλιστα, η στάση που θα τηρούσε το κόμμα έναντι μιας τέτοιων χαρακτηριστικών υποψηφιότητας είχε αποτελέσει αντικείμενο διελκυστίνδας, όταν η πρώτη σκέψη του περιβάλλοντος της Συγγρού ήταν για αποχή των «γαλάζιων» από την ψηφοφορία. Η θέση αυτή άλλαξε άρδην μετά τις προειδοποιήσεις στελεχών, όπως ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ότι θα κινούνταν εκτός γραμμής υπερψηφίζοντας υποψήφιο από τα σπλάχνα του κόμματος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, υπενθυμίζεται και η πρόταση που είχε υποβάλει η Ν.Δ. τον Δεκέμβριο, για την υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα. «Προτείναμε την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών» σημείωσε ο κ. Καραγκούνης, προσθέτοντας ότι «σήμερα (σ.σ.: χθες) ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της, είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».

Ηδη, πάντως, από τα πρώτα λεπτά μετά την επισημοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη πολύ κοντά στον κ. Αντ. Σαμαρά προανήγγελλαν τη στήριξη της Ν.Δ. στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου κι έτσι, εφόσον δεν υπάρξουν «απώλειες», ο νέος Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με έως και 238 ψήφους, όσο και το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ν.Δ.

Πριν από την ανακοίνωση της Ν.Δ., σειρά «γαλάζιων» στελεχών είχαν σπεύσει, μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, να δηλώσουν την ικανοποίησή τους για την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου αλλά και τις καραμανλικές του αναφορές.

Αλλα στελέχη, πάντως, χαρακτήριζαν ως μάλλον «χλιαρή» την ανακοίνωση της Συγγρού, ενώ δεν έλειπαν και σχόλια για ενδεχόμενο κύμα απουσιών από τη σημερινή απογευματινή ψηφοφορία, εκτίμηση πάντως που μάλλον σχετίζεται με την ανοιχτή αντιπαράθεση που σοβεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν φαίνεται ότι εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος, με την εξαίρεση των τελευταίων μηνών όταν αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Σαμαρά να ηγηθεί της γαλάζιας επιτροπής για την, άδοξη, προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος, ουδέποτε βρέθηκε κοντά στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας περί τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στο γραφείο του επί της οδού Σκουφά, παρουσία δύο φίλων του. Γρήγορα, πάντως, στο γραφείο του έσπευσαν πολιτικά στελέχη, αλλά και πλήθος κόσμου για να του ευχηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή