Το μυστήριο του κειμένου Μοσκοβισί και οι «διαλέξεις Βαρουφάκη»

Το μυστήριο του κειμένου Μοσκοβισί και οι «διαλέξεις Βαρουφάκη»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη του Εurogroup ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 (ώρα Βρυξελλών) και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών ήταν στις θέσεις τους, αλλά έλειπε ένας, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν ήταν αργοπορημένος καθώς βρισκόταν στο κτίριο, απλώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να βρισκόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αθήνα. Ηταν 16:00, όταν μπήκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τηλεοπτικό συνεργείο. Εκείνη την ώρα τον λόγο είχε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζητάει από το συνεργείο να αποχωρήσει από την αίθουσα για να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

Πριν από μια ώρα είχε δοθεί στον Ελληνα υπουργό ένα έγγραφο από τον κ. Ντάισελμπλουμ –το οποίο «διέρρευσε» στον Τύπο– που προέβλεπε βασικά ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να ζητήσει εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, κάτι που θα έδινε τον χρόνο στην Ελλάδα και στο Eurogroup να δουλέψουν σε μία νέα συμφωνία. Επιπλέον, να αξιοποιήσει η Αθήνα την ευελιξία που υπάρχει στο υπάρχον πρόγραμμα, μεταξύ άλλων. Την πρόταση τη βλέπει ο κ. Βαρουφάκης και την απορρίπτει, αφού σημειώνει αλλαγές που θα ήθελε πάνω στο κείμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, κατά την οποία συμφωνήθηκε ποια θα ήταν τα βασικά σημεία για μια συμφωνία στo Eurogroup. Αυτά αποτυπώθηκαν και στο σχέδιο Μοσκοβισί, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου του, λέγοντας ότι «θα υπέγραφε εκείνη τη στιγμή». Ομως, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, αυτό που συζητήθηκε με τον κ. Μοσκοβισί (και προηγουμένως με τον κ. Τσίπρα και κ. Γιουνκέρ) δεν ήταν το κείμενο που του παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Εurogroup λίγο πριν μπει στην αίθουσα του Εurogroup. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε στον Ελληνα υπουργό ότι μόνο μια πρόταση μπορεί να υπάρχει και αυτή είναι από τον πρόεδρο του Eurogroup (καθώς τέτοιες αποφάσεις παίρνονται σε επίπεδο υπουργών Ευρωζώνης) και πρόσθεσε πως χρησιμοποίησε ό,τι περισσότερο μπορούσε από την πρόταση του κ. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν ζήτησε ποτέ να συζητηθεί το κείμενο που είχε συμφωνήσει ο ίδιος με τον κ. Μοσκοβισί λίγες ώρες νωρίτερα. Αυτό που έγινε είναι μια παρουσίαση από ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν «μίας πολύ ζοφερής εικόνας», λέει άνθρωπος που ήταν μέσα στην αίθουσα, καθώς δεν υπήρχε καμία σύγκλιση στα μεγάλα ζητήματα. «Το 70% – 30% έγινε περισσότερο 90% -10% μετά τις τεχνικές συζητήσεις του Σαββατοκύριακου χωρίς καν να επιβεβαιώνεται ποιο ήταν το 10%», προσθέτει. Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, που ήταν παρών στην αίθουσα, ο Ελληνας υπουργός έκανε πολύ παρόμοια τοποθέτηση με το Εurogroup της προηγούμενης Τετάρτης. Χθες στους διαδρόμους δύο ομόλογοί του σχολίαζαν την τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «δεν θέλουν να ακούσουν άλλη μία διάλεξη για το πώς λειτουργεί ο κόσμος» ενώ τρίτος υπουργός απαντούσε χαριτολογώντας «γιατί; Αφού είναι δωρεάν!».

Ο πρόεδρος του Εurogroup πήρε τον λόγο στο τέλος της συνεδρίασης και είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε πρόοδο και αυτό είναι απογοητευτικό». Ο ίδιος έκανε σαφείς τους τέσσερις όρους για να γίνει δεκτή η ελληνική παράταση. Οι υπόλοιποι υπουργοί που πήραν τον λόγο μίλησαν ελάχιστα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όλοι οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης. «Ηταν 18 εναντίον ενός», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας το κλίμα στην «Κ».

Στις 18.30 ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι η συνεδρίαση τελειώνει καθώς η μόνη πρόταση ήταν η επέκταση, κάτι που ο κ. Βαρουφάκης δεν δεχόταν. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε πως είναι πολύ νωρίς για να λήξει η συνεδρίαση, κάτι το οποίο, όμως, έγινε αμέσως μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή