Ο μυστικός, ανοικτός, δίαυλος σωτηρίας

Ο μυστικός, ανοικτός, δίαυλος σωτηρίας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες συζητήσεις για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, υψηλοί τόνοι στον κομματικό μηχανισμό για έλλειψη πληροφόρησης, για υποχωρήσεις, αλλά και συγκατάβαση για τις δυσκολίες, και ένας ολόκληρος μηχανισμός που στήθηκε για την απευθείας επαφή μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνθέτουν ένα μέρος της εικόνας των εντονότατων διεργασιών της εβδομάδας που πέρασε.

Οι πολλές δηλώσεις και οι ακόμη περισσότεροι επίσημοι και ανεπίσημοι μεσολαβητές που προσφέρθηκαν προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση και η εικόνα Βαβέλ που επικρατούσε μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ανάγκασαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον κ. Γιουνκέρ να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να οργανώσουν οι δυο τους έναν μηχανισμό ενδιάμεσης, αλλά ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Στόχος ήταν η από κοινού σύνταξη της επιστολής που απαίτησε ο κ. Σόιμπλε από την Αθήνα για παράταση του προγράμματος.

Το απόγευμα της Πέμπτης και μετά την απόρριψη του περιεχομένου της επιστολής Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο κ. Γιουνκέρ εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση του Βερολίνου, καθώς ήταν ο ίδιος που, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε την τελική συγκατάθεση για να αποσταλεί στον κ. Ντάισελμπλουμ. Σημειώνεται ότι η απευθείας διαπραγμάτευση αποφασίστηκε επειδή σε κάθε συνάντηση στις Βρυξέλλες, Ελληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε σχεδόν μόνιμη αντιπαράθεση με την προσθήκη σχεδόν πάντα των Ισπανών, ενώ οι υπόλοιποι εκπρόσωποι ήταν σιωπηλοί και λιγότερο ή περισσότερο διαλλακτικοί.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις των κυρίων Τσίπρα και Γιουνκέρ άρχισαν ουσιαστικά από την περασμένη Δευτέρα και διήρκεσαν μέχρι και την Πέμπτη. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε συνεχή επαφή και διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Γιουνκέρ μετέφερε συνεχώς στο Βερολίνο και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τις συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα, ενώ αρκετές ήταν οι επαφές και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Η Ισπανία έκανε από τη δική της πλευρά παρεμβάσεις, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε χρόνος ούτε νέα συμφωνία στην Ελλάδα. Ολα τα θετικά ή αρνητικά που συνέβησαν σε αυτές τις συνομιλίες, ο κ. Γιουνκέρ, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, τα κατέγραφε και προσπαθούσε να ισορροπήσει και έτσι φθάσαμε στην επιστολή Βαρουφάκη.

Η πλέον θετική πρωτεύουσα ήταν το Παρίσι. Ο Φρανσουά Ολάντ, είτε με παραινέσεις προς τον Ελληνα πρωθυπουργό είτε προς τον κ. Γιουνκέρ, επιδίωκε μια αξιοπρεπή συμφωνία, ενώ ο κ. Ρέντσι, αν και είχε την ίδια θέση, τήρησε πιο διακριτική στάση.

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θεωρούσε σχεδόν βέβαιη την αποδοχή της επιστολής από την Επιτροπή, αλλά και από τη Γερμανία, με το σκεπτικό ότι πέρα από αυτή την επιστολή, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει, δηλαδή ήταν η τελευταία γραμμή υποχώρησης.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την παραλαβή της επιστολής από τον κ. Ντάισελμπλουμ, συνεδρίασε το Euroworking Group, στο οποίο όμως εκλήθη μόνος του ο κ. Χουλιαράκης, χωρίς συνεργάτες, κάτι που οδήγησε σε ασφυκτικές πιέσεις. Ουσιαστικά ήταν μόνος εναντίον όλων. Ο κ. Χουλιαράκης είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Τετάρτης. Στην κυβέρνηση επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζαν την ελπίδα πως θα υπάρξει λύση, παράλληλα όμως άρχισαν να συζητούν και εναλλακτικά σενάρια.

Εσωκομματικά

Η ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επηρέασε όλον τον κομματικό μηχανισμό. Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Κυριακής και σε άτυπες συσκέψεις είχε γίνει έντονη συζήτηση για απουσία ενημέρωσης και κυρίως για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επιμονή στις λεγόμενες «κόκκινες» γραμμές. Ηδη πολλά στελέχη, ακόμη και η Αριστερή Πλατφόρμα, δεν αντέδρασαν στην απόσυρση της θέσης για διαγραφή του χρέους και έριξαν το βάρος στο να μη γίνει αποδεκτή καμία συμφωνία που θα είναι συνέχεια του γνωστού e-mail Χαρδούβελη. Ο κ. Τσίπρας είχε προσωπικές επαφές με κομματικά στελέχη, στα οποία επισήμανε τις δυσκολίες. Από τις συζητήσεις αυτές ήταν που ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να οξύνει την αντιπαράθεσή του με το Βερολίνο με τις γνωστές επικρίσεις κατά του κ. Σόιμπλε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Την περασμένη Τρίτη, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, δρ Πέτερ Σόοφ, περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Ο δρ Σόοφ, σύμφωνα με πληροφορίες, διέψευσε κατηγορηματικά όσα δημοσιεύονταν στον ευρωπαϊκό Τύπο περί δυσφορίας του Βερολίνου στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη. Και κάπου εκεί, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν με επίταση να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και να συζητήσουν τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι το κόμμα βρίσκεται στο περιθώριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή